Niger-jokiNiger on Afrikan kolmanneksi suurin joki. Sitä edellä ovat ainoastaan Niili ja Zaire (Kongo). Niger lähtee Guineasta, virtaa Malin halki käyden kääntymässä Saharassa Timbuktun eteläpuolella, kulkee Nigerin läpi ja laskee lopulta Nigerian kautta mereen.

Nigerin ja sen sivujokien pinta vaihtelee voimakkaasti vuoden mittaan. Sadekautena joki tulvii ja täyttää laajat alueet tuoden hedelmällista lietettä. Kuivana aikana Niger saattaa muuttua jokilaivoille kulkukelvottomaksi.

Niger on perinteisesti ollut tärkeä liikenneväylä ja kalan lähde. Nigerin laakson maanviljelys perustuu joen tulvien tuoman lietteeseen ja veteen. Kaikki vanhat kaupungit, kuten Jeno, Djenne ja Timbuktu sijatsevat Nigerin tai sen sivujokien varrella. Muinaisen Malin pääkaupunki Niani ja muinaisen Songhain pääkaupunki Gao niinikään sijaitsivat Nigerin laaksossa. Nianista on jäljellä vain rauniot, mutta Gao on edelleen merkittävä kaupunki. Myös Malin nykyinen pääkaupunki Bamako sijaitsee Nigerin varrella.

Tässä on 50 km pitkä ja 20 km leveä järvi Lac Debo. Nyt kesäkuussa kuivan kauden lopulla se on kuivunut kokonaan. Kuvan oton hetkellä lauma korppikotkia ja marabuhaikaroita oli nääntyneen eläimen kimpussa. Pian tämän jälkeen yksi korppikotkista lähti lentämään 10 m korkeudella maastoautomme yllä. Lämpötila oli sietämättömän korkea, kangastus heitti kaukana olevat keitaat taivaalle. Oli vasta aamupäivä - vaikein ja kuumin osuus oli vielä edessä. Timbuktu oli vielä kaukana...
Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com