Bamako


Malin pääkaupungissa Bamakossa on noin puoli miljoonaa asukasta. Pääkaupunki vaikuttaa hyvin köyhältä ja vaatimattomalta. Suuria ja hienoja rakennuksia ei juuri ole - toisin kuin useimmissa muissa Afrikan pääkaupungeissa. Kaduilla on paljon sokeita, polion invalidisoimia ja kerjäläisiä. Sokeuden aiheuttaa eräs Niger-joessa elävä loinen. Maahan ensi kertaa tuleva länsimainen matkailija järkyttyy näkemästään. Matkailijan oli kuitenkin aivan turvallista liikkua Bamakon pimeilläkin kaduilla kesällä 1986.

Kehitysmaiden tapaan katukeittiöt ovat tavallisimpia ravintoloita. Bamakon suuri tori kuhisee kansaa. Mali on kuulu värikkäistä puuvillakankaistaan.Niger on Bamakon kohdalla lähes kilometrin levyinen. Jokea pitkin kulkee aluksia Moptiin , Timbuktuun ja Gaoon.

Kaupungin halki virtaavan Niger-joen rannat ovat metsien peitossa. Päivällä tuhannet ja taas tuhannet suuret lepakot roikkuvat puiden latvoista. Illalla ne heräävät ja lentelevät valtavina parvina joen yllä pyydysten hyönteisiä. Kuvan www-sivujen tekijä ei tullut aikoinaan ajatelleeksi, että lepakot voivat levittää vaarallisia virustauteja...

Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com