Matkapäiväkirjat

Riika, Jurmala, Vilna, Kaunas 2.-10.6.2014

 

Maanantai 2.6. (Oulu- Riika)

Olin tilannut taksin klo 5:ksi. Koska aamiainen oli nautittava pikaisesti, olin tehnyt matkaeväät jo illalla. Haimme matkakumppanimme Pirkon ja Eeron ja olimme hyvissä ajoin Oulun rautatieasemalla. Juna lähti 5:50. Kertasimme hieman matkaohjelmaa ja jaoin liput ja viimeistellyn ohjelman heille. Olin suunnitellut matkamme, ostanut lennot ja junaliput ja varannut hotellit. Pientä stressiä tietysti aina matkan järjestelyistä tulee, kun ei tiedä, ovatko muut tyytyväisiä valintoihini. Tosin hyvissä ajoin ennen matkaa oli tiedottanut reiteistä ja hotelleista ja tuntui passaavan. Viides matkalainen (oma poikani) jättäytyi matkasta yksityisasioiden vuoksi viime tipassa, joten peruutuksia ei juurikaan enää pystynyt tekemään.

Hotelli A1:n baarissa Liivin aukealla keittoa odotellessa

Olimme lähdössä reppumatkalle. Tavaraa oli pakattu matkalle mahdollisimman vähän. Painoa repulle tuli 4-5 kg. Matkalaukkuja meillä ei ollut. Olimme Jussin kanssa jo aikoja sitten huomanneet, että matkoilla selviää repulla. Ei tarvitse maksaa lisähintoja, jotka halpalennoilla ovat suhteettoman suuria, ei tarvitse jonottaa ja jännittää, onko matkalaukku mahdollisesti kadonnut. Ei tarvitse mennä tsekkausjonoon vaan voi suoraa mennä turvatarkastuksen kautta portille. Kaduilla molemmat kädet ovat vapaana, eikä reppu paina selässä juuri mitään, kun sen kiristää remmillä vyötärölle.

Eero oli vaihtanut meillekin litejä. Latviassa käyvät eurot, mutta Liettuassa on vielä oma valuutta liti. Junamatka Tikkurilaan ja sieltä bussilla lentokentälle maksoi vain 47,30 €. Joskus siis junamatka on edullisempi kuin lento. Meillä oli kentällä aikaa aterioida, sillä meillä oli aikaa 4 tuntia ennen kuin matka AirBalticilla jatkui klo 18:00. Lento maksoi 56,99 € plus tietysti visalisät.

Mustapäiden talo ja Latvian miehitysmuseo.
Keskellä Pyhän Rolandin patsas.
Pietarin kirkon aukiolla mielenkiintoinen
eläinpatsas - lahja Bremenin kaupungilta

 

Riian kentälle laskeuduttiin klo 19:00. Menimme bussikatokseen odottamaan kaupunkiin menevää bussia 22, joka tulikin melko pian klo 19:30. Hinta ei ollut tältä 13 km matkalta päätähuimaava - vain 1,20 €. Matkalla näimme paljon ränsistyneitä taloja ja upean nyt valmistuneen kirjastotalon Väinäjoen (Daugava) rannalla Kivisillan (Akmens Tilts) kupeessa. Rahat ovat kuulema loppuneet kirjaston valmistuttua niin ettei se ole toiminnassa. Tämän tiedon saimme myöhemmin taksikuskilta, eikä siihen voi luottaa. Jäimme bussista pois Stockmannin pysäkillä.

Hotellimme oli A1 . Matkaa kävellen sinne oli 1,2 km eli noin 15 minuutin matka. Olimme aikoneet mennä sen taksilla, koska oli jo alkamassa ilta. Oli kuitenkin valoisaa ja mielenkiintoista olikin kävellä ja katsella seutua. Emme olleet edellisellä matkalla tutkineet sitä seutua, vaikka olimme kävelleet kaupunkia ristiin rastiin. Hotelli sijaitsi vanhankaupungin ulkopuolella. Itse vanhaakaupunkia kannattaa tutkia kävellen, sillä se on vain noin kilometri kanttiinsa. Sen mukulakivikadut vaativat paksupohjaiset lenkkarit.

Kapeita katuja Riiassa Matkalla Jurmalaan

Hotellilla meille annettiin ensin väärät huoneet. Koska olin jo maksanut hotellin, niin tietysti halusimme huoneet 2 hengen ja 3 hengen, vaikka turhalla petillä ei mitään käyttöä ollutkaan. Toinen huone maksoi 47 € ja isompi 64 €.

Vietyämme tavarat huoneeseen, menimme oluelle respan baariin. Oli nimittäin melko kuuma sää ja niinhän se olikin sitten siitä eteenpäin koko matkamme ajan. Pirkko ja Eero liittyivät pian seuraamme. Matkalla olimme katsoneet sopivia ruokapaikkoja - Pirkko myös leninkikauppoja. Sinne jäivät koltut ja ravintolat, sillä väsyneinä emme jaksaneet muuhun kuin alakerran hampurilaispaikkaan. Jussi ei tilannut ruokaa, mutta me muut söimme nauttien 2,50 euron aterian. Nukkumaan menimme klo 22.

Tiistai 3.6. (Riika - Jurmala)

Heräsin hyvin nukutun yön jälkeen klo 8:20 . Suihkuun vain ja sitten aamupalalle. Kiva yllätys oli, että saimme jopa ohrapuuroa. Muutenkin oli aivan kunnon aamiainen. Ulkona näytti satelevan, mutta kun olimme ulkona, ei enää satanutkaan vaan aurinko alkoi pilkistää. Luovutettuamme hotellihuoneet, lähdimme kaupungille taksilla (10 €), jotta ehtisimme kävellä vanhassakaupungissa ja kun oli reputkin selässä. Meidän seuraava kohde oli Jurmala, jonne olimme menossa junalla. Nyt kuitenkin ensin kaupungin haltuunotto.

Livu laukumsin kiltataloja Livu laukumsin kiltataloja
Riian vanhassakaupungissa Jauniela-kadulla Sisäpihakahvilassa
Vanhankaupungin piippuja Kauppahallilla.
Tavaraa tiskeillä, selässä ja rinnuksilla :-)
Liivin aukion vehreyttä Tutuksi tuleva nurkkaus Jana ielalla, jolla
myöhemmin yövyimme Red Nosessa.

Riika on vuoden 2014 kulttuuripääkaupunki. Valon linna eli Kansallisen kirjaston uusi rakennus on kulttuurin pääkohde, mutta emme päässeet tarkistamaan, onko se toiminnassa vai ei. Olisi pitänyt kävellä sillan yli. Riian keskusta ja sen vanhakaupunki (Vecrīga) on vuodesta 1997 lähtien yksi Unescon maailmanperintökohteista. Riika on kuuluisa Jugend-arkkitehtuurinsa takia. Unesco pitää Riiaa vertaansa vailla olevana koko maailmassa. Lähdimme siis tutustumaan vanhaankaupunkiin. Jussille ja minulle se oli ennestään tuttu viikon matkaltamme ja tunnistimme hyvin kohteet.

Aloitimme Kaupungintalon aukiolta. Koristeellinen Mustapäiden talo ja sen vieressä ruma ikkunaton Latvian miehitysmuseo korostivat hyvin entisajan eurooppalaisen keskiaikaisen loiston ja neuvostomiehitysajan kammottavan arkkitehtuurin eroa. Pietarin kirkko on vieressä heti Kramu ielan (Roskakatu) vastakkaisella puolella. Rozena iela on kapea katu, jonka varrella on keskiaikainen ravintola. Se oli tähän aikaan vielä kiinni.

Liivin aukiolla (Livu laukums) oli useita ravintoloita. Koska aamupalasta oli vielä vain vähän aikaa, niin emme vielä syöneet mitään. Lähdimme kauppahalleille, sillä se on linja-autoaseman ja juna-aseman takana. Meillä oli aikaa tutustua ja tehdä ostoksia. Ostettiin pullia ja piirakoita 4 eurolla matkaevääksi.

Junaliput Riiasta Jurmalaan maksoivat vain 1,40 € yhdeltä. Matkaan meni puoli tuntia. Juna pysähteli usein. Merta kohden kasvusto muuttui rehevämmäksi ja näimme paljon huviloita.

Meille ilmoitettu huoneisto Sun Shine Apartments sijaitsi Lienes iela 20:ssa asemalta 750 metrin päässä. Kävelimme sinne. Odottelimme huoneen luovuttajaa. Joku tyttö kertoi, että taloja on useita ja että kohta eli klo 15 meille tullaan avaamaan ovi. Tyttö tuli, mutta meidän oli palattava takaisin toiseen taloon Lienes iela 12:een. Pieni puutalo, jossa oli toisessa päässä toinenkin kerros, oma piha ja puutarhapenkit oli kodikas. Orvokkipenkit ympäröivät taloa joka puolelta. Yleensäkin orvokki näytti olevan yleinen koristekasvi Latviassa ja Liettuassa. Meille oli kolmen makuuhuoneen asunto, joka maksoi 80 €. Maksoi siis vain parikymppiä hengeltä yö. Vedenkeitin oli ja muutama kahvi- ja teepussi. Juotuamme juomalaseista ja syötyämme kauppahallin eväät, lähdimme 250 m päässä olevalle Jomas iela-kävelykadulle. Art Nouveau-rakennukset ovat Jurmalassa puusta, kun ne Riiassa ovat kivestä.

Viehättävä puutalo Jurmalassa Art Nouveau-puutalo Jurmalassa

Kävelimme rantaan. Pitkää biitsiä jatkui molempiin suuntiin kilometreittäin. Tällä rannalla ovat tsaarin ajan rikkaat, myöhemmin Neuvostoliiton ja Latvian rikkaat piehtaroineet aalloissa, jos nyt ovat uskaltautuneet veteen. Jussi ja minä uskaltauduimme, vaikka vesi oli vielä melko kylmää. Seurasimme pariskuntaa, joka käyttäytyi vedessä oudosti. Nainen nauroi täyttä päätä ja mies kaiveli vedestä jotain. Selvisi, että naisella oli pudonnut silmälasit, jotka mies kaivoi esiin. Nainen oli niin hyvällä päällä, että jatkoi uimista vielä pitkään väliin hypellen aaltojen seassa. Ranta oli siisti ja vesi suhteellisen kirkasta. Kaupungin ja rannan välissä on korkeahko mäntymetsäinen dyyni.

Majapaikkamme pihalla Hiekkarantaa silmänkantamattomaan
Biitsillä Huvilatiellä Jurmalassa
Uzbekistan-ravintolassa Itse hotellin omistaja asuntomme portailla

Jomas ielalta löysimme Uzbekistan- ravintolan, jonka terassilla söimme erittäin herkulliset lihavartaat. Valmistus tehtiin alusta pitäen, sillä odotimme tilausta puoli tuntia, mutta mikä oli odotellessa, kun oli niin mukava terassi. Jälkiruoaksi Pirkko tilasi halvaa, Eero baklavan ja me Jussin kanssa tataarien chak-chakia, mikä ei ollut kummosen makuista. Se oli kuin hunajamuroja. Kaikki yhteensä neljältä 95 €. Viereiseen pöytään tuli suomalainen perhe, jolle Eero suositteli vartaita.

Kävimme kaupassa ostamassa ruokaa ja juotavaa. Iltaa istuttiin lähelle puolta yötä pihalla puiden katveessa pihapöydässä. Oli miellyttävän lämmintä ja se ero Suomen kesään, ettei ollut hyttysiä. Koko matkalla törmäsin vain yhteen hyttyseen.

Keskiviikko 4.6. (Jurmala - Riika)

Heräsin ennen kahdeksaa. Kävin pihalla. Oli aurinkoista ja lämmintä. Kävin suihkussa ja keitin vettä. Pian kahdeksan jälkeen muutkin heräilivät. Näin pihalla kulkevan miehen ja menin pihalle. Mies osoittautui paikan omistajaksi. Jussi tuli tulkiksi ja juttua piisasi nyt venäjäksi. Hän kertoi, että hänellä on myös hotelli lähellä nimeltä Elisa. Sitä oli ehdottomasti käytävä katsomassa. Mies oli niin puhelias, että oli jopa vaikea päästä omiin aamutoimiin.

Onnistuneet ostokset :) Ökyrakentamista
Runoilija Rainisin museo Tästä rantaan
Rantaelämää Odotellaan Jurmalan asemalla
Riian lähtevää junaa

Aamiaisen jälkeen lähdimme kävelylle, sillä paljon oli vielä näkemättä. Elisa-hotelli vaikutti mukavalta ja ruokalistakin houkuttelevalta, mutta aioimme syödä vasta Riiassa. Ihailimme jugend-huviloita ja menimme rantaan istuskelemaan ja nauttimaan auringosta.

Puolen päivän tienoilla pakkasimme reput ja lähdimme asemalle. Odotimme bussia tovin ja kun se tuli, herätimme ihmetystä ja ehkä hieman hilpeyttäkin , sillä kohteemme asema oli vain yhden pysäkin päässä. Bussilipun hinta oli 1,40 €. Asemalta ostimme junaliput ja kohta juna tulikin.

Riiassa kävelimme nyt eri reittiä kohti majoituspaikkaamme Designapartments. Matkalla ohitimme Big Beniä muistuttavan Laima clockin, joka on vuodesta 1924 lähtien ollut suosituin tapaamispaikka Riiassa , johon on merkitty eri konditorioiden nimiä. Laiman nimi tulee Latvian kuuluisimman suklaatehtaan nimestä. Myös obeliskin kannattama Vapaudenpatsas (Milda) näkyi sillan vastakkaisella puolella. Siinä äiti Latvia kannattelee tähtiä. Patsas on kansallinen alttari.

Olin saanut tekstareita majoituspaikoistamme. Milloin tulemme ja mistä? Yksi viesteistä oli, että Designapartmentsin majoituksemme on Skarnu 9. Olimme kuitenkin käyneet aiemmin toimiston osoitteessa, mutta siellä oli ovessa uusi osoite, emmekä löytäneet sitä kartalta. Menimme kuitenkin ensin sinne, jos vaikka vastaanottaja olisi siellä. Oli sovittu, että meidät tsekataan sisään klo 15. Ei tullut ketään ja ovi oli lukossa. Laitoin tekstiviestin, että tulemme Skarnu 9:ään. Sain vastauksen, että se on Pietarin kirkon ja intialaisen ravintolan luona. Kävelimme jo hieman väsyneinä paikkaan, jossa seinässä tämä osoite luki. Ongelma oli vain, että talo oli remonttipaketissa. Vaihdettiin taas viestejä, että missä ollaan. Tyttö tuli ja oli kärttyinen, kun olimme hänen mielestään väärässä paikassa. Hän vei meidät talon toiselle puolelle, jossa remonttireitti vei ovelle ja kurjaan käytävään. Hissi oli, muttei toiminut. Asuntomme olisi ylimmässä kerroksessa. Päätimme, että tänne emme jää ja kerroin, että perun myös varaamani 9.6. majoituksen. Menusimme muualle. Booking.com aikoi selvittää reklamaatiotani, mutta tulos oli, että maksettava on (yhteensä 200 €). Enpä varaa enää Booking.com:sta.

Laiman kello
merkittävä tapaamispaikka
Designapartments tässä rakennuksessa.
Toimimaton hissi. Ei siisti.
Parin sadan metrin päästä
otimme korvaavan "Red Nose".
Siisti.

Pari sataa metriä käveltyämme löysimme kauniilta kadulta siistin hostellin Red Nose. Hinta oli hengeltä 18 €. Katsastimme huoneen ja vaikka siellä oli kerrossängyt, otimme huoneen. Hostelli vaikutti hyvin siistiltä. Pirkko jäi lepäämään ja me muut lähdimme varaamaan toista hotellia 9.6. huonon Designapartmentsin tilalle. Olimme aivan kirkon kupeessa. Useita mukavan näköisiä ravintoloita oli lähellä. Iso tavaratalokin oli lähellä, muttemme menneet sinne. Päätimme varata huoneet Avalonista, jossa olimme Jussin kanssa olleet 4 päivää v. 2011. Saimme huoneet (80 €). Hintaan sisältyi aamiainen ja kahden ruokalajin illallinen. Kävimme vielä bussipysäkillä ostamassa liput Vilnaan (18 €). Bussi lähtisi klo 10 seuraavana aamuna. Hotellin paikka on hyvä, sillä sen edustalta lähtee bussi lentokentälle.

Muistin edelliseltä matkalta, että olimme käyneet syömässä tasokkaassa opaskirjassakin mainitussa ravintolassa Melnie Muki. Päätimme lähteä sinne syömään, jospa presidentin entinen keittiömestari olisi vielä remmissä. Kuten aiemminkin, oli ravintola vaikea löytää, vaikka osoite oli ja tiesimme, että se on ihan lähellä. Kierreltyämme ja kaarreltuamme sitä, se vihdoin oli nenämme edessä ja aivan hostellimme lähellä. Muita asiakkaita ei ollut, sillä olimme aikaisessa. Viime kerralla paikka oli ollut aivan täynnä. Tilasimme lammasta ja punaviiniä. Jälkiruoaksi tilasimme Creme Bruleetä. Lasku oli yhteensä 115 €.

Yö meni samassa huoneessa kerrossängyissä kohdaltani hyvin. Tässä paikassa minua haittasi vain se ainoa hyttynen, jonka tapasin matkalla. Hienoinen yleinen kuorsaus kuitenkin peitti hyttysen surinan korvan juuresta ja nukuin makoisasti.

Torstai 5.6. (Riika - Vilna)

Liivin aukion vehreyttä Tutuksi tuleva nurkkaus Jana ielalla, jolla
myöhemmin yövyimme Red Nosessa.

Aamulla olin tapani mukaan ensimmäisenä hereillä jo 6:30. Kävin suihkussa ja keitin yhteiskeittiössä kahvit. Olin säästänyt yhden pullan, jonka leikkasin neljään osaan. Muidenkin herättyä aloimme pakata reppujamme. Ikkunasta näimme, että oli alkanut sataa. Eero kaivoi repustaan meille sairaaloissa käytettävät muovisuojukset, jotka laitoimme jalkaan. Kun oli vain yhdet kengät, ei niitä oikein passannut kastella. Hieno idea Eerolta ennakoida tilanne. Oli meillä kyllä sateenvarjotkin mukana.

Keittiössä keitteli kahvia nuori ranskalainen poika, joka alkoi jutustella Pirkon kanssa ja kysyi meiltä, haluaisimmeko kahvia. Loppujen lopuksi me kaikki keräännyimme keittiöön juttelemaan pojan kanssa. Hän oli menossa pyörällä Nordkappiin ja ilmeisesti Suomen kautta. Taitaa poika kohdata useamman hyttysen siellä kuin mitä minä Baltiassa.

Kun tulimme ulos, ei enää satanutkaan. Koko matkalla emme joutuneet sateeseen. Suuntasimme kauppahallille aamiaiselle. Löysimme pienen kahvilan, jonka lasikaapissa oli naurettavan halpoja ateriavaihtoehtoja. Kahvila käsitti vain muutaman pöydän. Nälissäni tilasin kanan rintapaloja perunamuusin kera, kahvit ja munaleivän. Myyjä oli ynseä, mutta se oli meille tuttua. Ei Latviassa sen kummemmin kuin Liettuassakaan osata palvelua. Ainoa, joka osasi tuon taidon, oli Riian alikulkutunnelin alusvaateliikkeen myyjä, joka auliisti esitteli 1,50 euron hintaisia hepeneitä minulle. Ostin häneltä yhdet alkkarit.

Kauppahallin ateria maksoi meiltä neljältä yhteensä noin kympin. Selviäisimme hyvin pitkästä 4,5 tunnin bussimatkasta Vilnaan. Ostimme vielä 8 lihapiirakkaa leipäosastolta. Yhden hinta oli vain 38 senttiä.

Bussi lähti ajoissa. Matkan maisemat olivat yksitoikkoiset - vain tasaista niittyä kuin Limingan niityt. Joitakin haikaran pesiä bongattiin kyllä. Bussi kulki hitaasti. Matkustajia oli tosi vähän. Perillä meitä oli meidän lisäksi vain kaksi muuta matkustajaa. Ei taida linja iskeä leiville. Latvian ja Liettuan raja oli huomaamaton. Oli vain yksi hylätyn näköinen rakennus rajalla. Yksi muutaman minuutin pysähdys tehtiin Panevezysin bussiasemalla, jossa ehdimme ostaa kioskista suklaapatukat.

Perillä olimme Vilnassa klo 14:15. Otimme taksin Alzanaan. Heti alkumatkasta säikähdimme, kun taksi kurvasi pihalle. Joko meidät nyt ryöstettäisiin. Mutta taksikuski vain oikaisi ruuhkaa pihan poikki ja nopeasti pääsimmekin kohteeseemme. Matka maksoi 20 litiä eli kolmella jaettuna noin 6-7 euroa.

Hotellimme Alzana oli meille edellisen vuoden syksyllä tullut tutuksi. Nyt kuitenkin siihen huoneistoon, jossa olimme olleet. oli lisätty toiseen huoneeseen lisäpeti, joten nukkumapaikkoja oli viidelle. Kun kuitenkin olin varannut kaksi erillistä huoneistoa, niin vaadin, että näin myös on oltava. Pääsimme sopimukseen, että kahdesta yöstä toisen yön voisi nukkua erillisessä kahden hengen huoneessa ja näin saatiin hintaakin sovittua alemmas eli yhteensä 175 €, kun muuten maksu olisi ollut 220 €. Oleskelimme isommassa lukaalissa, jossa oli oikein mukavat oltavat. Siinä oli hyvä tehdä aamiaista, pelata korttia ja seurustella. Alzana on mukavan erikoinen ja kodikas. On paljon sisäkukkia, vanhoja huonekaluja, pitsisiä lakanoita ja erittäin kaunis näköala. Onhan huoneisto loft-asunto. Tässä majapaikassa jaoimme maksun tasan.

Alzanaan mennään pihan puolelta Upea näköala Alzanasta

Lähdin miesten kanssa kauppaan, jonka tiesimme olevan samalla kadulla eli Gedimino prospektas. Ostimme 102 litillä hyvät eväät balsamineen. Ostettiin oikein leivoksetkin. Koska edellisellä matkalla olimme syöneet hyvin Esse-ravintolassa, niin matkalla varasimme illaksi sieltä pöydän. Nuori tarjoilija hämmentyi pitkien tekoripsiensä takana niin, että pläräsi kuumeisesti varauskirjaa heinäkuun kohdalta, kunnes huomautin hänelle asiasta. Tyttö oli kovin herttainen, mutta ilmeisesti tuore työpaikassaan.

Alzanassa riittää tilaa Gedimino prospektas

Sää oli hieno. Katseltiin netistä juna-aikatauluja Kaunasiin, jonne meidän oli tarkoitus mennä lauantaina. Näytti ensin, ettei junia silloin menisi ja että pitäisi mennä bussilla, mutta Jussi löysi kuitenkin lauantaillekin aikoja. Klo 19 menimme syömään Esseen. Tilasin ankkaa omenalla. Kun pyysimme viinilistaa, niin tarjoilija osoitti seinää, joka oli täynnään eri maiden viinejä. Hinnatkin oli merkitty. Siitä sitten valittiin jotain, mikä näinkin vähäisellä viinituntemuksella osoittautui hyväksi valinnaksi. Jälkiruokana söin kuumaa suklaata. Seurueemme lasku teki 300 litiä eli alle 100 €- Ei ollut paljon, kun aterian aikana meni pari viinipulloakin..

Ennen hotellille menoa kävelimme KGB-museon edustalle lukemaan teloitettujen nimiä. Asunnolla pelattiin sitten Pirkko, Eero ja minä lupausta eli Lapin pöhköä, joka oli minulle uusi peli. Eero voitti niukasti. Jussi sai omissa oloissaan twiittailla. Jussin kanssa nukuimme etummaisessa huoneessa, jossa oli keittiö, koska luultavimmin olisimme ensimmäisenä ylhäällä aamulla.

Perjantai 6.6. (Vilna)

Aamiaisen jälkeen lähdimme katsomaan kaupunkia. Ensi tutustuttiin Gedimino-katuun, joka on moderni pääkatu. Draamateatterin sisäänkäynti oli vaikuttava. En vieläkään saanut selville, markkeeraako se "Kolmea sisarta". Opettaja oli luokkansa kanssa paikalla tutustumassa, mutta hänkään ei tiennyt, mitä patsas kuvasi. Lapsia patsaan asento nauratti ja tietysti heidän piti matkia asentoa.

KGB-museon edustalla Gabi-ravintola

Kadun päässä on katedraali, jossa kävimme sisällä istumassa. Sieltä menimme kukkulan päällä olevalle linnalle seuraten yhtä kartan ehdottamaa tutustumisreittiä, jonka olen aiemmin kuvannut. Linnalta oli hienot näköalat kaupunkiin. Hyvin näkyi myös Kolmen ristin kukkula. Olen kirjoittanut tarkasti nähtävyyksistä aiemmalta matkalta, joten sivuutan ne tässä. Emme nyt tutustuneet mitenkään perusteellisesti mihinkään.

Koululaisryhmä Gediminolla Draamateatterin patsas
Taisi Eerolta jäädä jalanjäljet
katedraaliaukiolle
Käytiin katedraalissa

Pilies-kadulta poikkesimme katsomaan pari kirkkoa (Pyhän Annan kirkko ja Berhardiinikirkko). Mykolo 6:sta löysimme tutun ravintolan Gabi. Sen sisäpihan terassi oli nyt auki. Syksyllä se oli ollut kiinni. Oli helteistä, joten otimme oluet janoon. Tilasin blinejä Eeron kanssa. Pirkko ja Jussi söivät kurpitsakeittoa. Käveltiin hitaasti Pilies-katua ja poikkesimme kahvilaan. Gabi oli erittäin hyvä ravintola, jopa opaskirjassa mainittu, mutta aina ei voi valinnoissa onnistua, sillä kahvila Pilies-kadun päässä lähellä katedraaliaukiota oli ala-arvoinen palvelultaan ja anniltaan. Miehet tilasivat Irish Coffeet, joista whisky puuttui ja kahvikin oli kylmä. Tilaamamme vesi ei koskaan tullut ja laskuakin piti pitkän odottelun jälkeen käydä itse pyytämässä, kun yksikään tarjoilija ei suostunut vilkaisemaan meihin päin, jotta olisimme pystyneet laskua pyytämään.

Linna Kaupunkinäkymä linnalta
Välillä on istahdettava Uzupisin kuuluisa taidekahvila

Käveltiin vielä Vilnia-joen yli Uzupis-kaupunginosaan, joka on leikillisesti julistautunut aprillipäivänä itsenäiseksi tasavallaksi.

Katutaidetta Ihme, että tämäkin säilyy
vahingoittumattomana kadun muurissa.

Käveltiin Alzanaan pistäytymällä välillä postissa. Kerrankin oli helppo homma, sillä kaiken sai samasta paikasta - kortit. postimerkit ja leimat. Olivat kuulema tulleet kotimaahan nopeasti. Uusi tavaratalo G09 - entinen puolueen keskuskomitean rakennus oli nyt valmis. Syksyllä vain muutama butiikki oli avannut ovensa. Pirkko osti kaupasta kauniin sinisen peruspaidan.

Levättiin hieman Alzanassa ja sitten lähdimme ukrainalaiseen ravintolaan, joka oli lähistöllä. Olimme olleet siellä ennenkin. Tilasimme isot borssikeitot. Ne tuotiin lähes pesuvadin kokoisissa lautasissa, joten en jaksanut syödä kaikkea. Sen kanssa oli protokollan mukaan juotava väkevä  horilka eli pieni chilipippurinen vodka-snapsi. Jälkiruoaksi tilasin hedelmärahkaa. En merkinnyt, mitä ruoka maksoi, muttei se paljon missään tapauksessa ollut. Ruoka väsytti ja menimme nukkumaan suosiolla heti Alzanaan päästyä.

Lauantai 7.6. (Vilna-Kaunas)

Runsaan aamiaisen jälkeen pakkasimme loput ruoat evääksi. Klo 9 olimme valmiit uusiin seikkailuihin. Kadun kulmassa yritimme saada lennosta taksia siinä onnistumatta. Kävelimme bussipysäkille, jossa oli taksitolppa. Siihen jäimme toiveikkaana odottelemaan, mutta autoa ei tullut. Jussi venäjänkielen taitoisena meni kysymään bussia odottavalta keski-ikäiseltä naiselta, että mikä bussi menisi rautatieasemalle. Selvisi, että numerot 1 ja 7. Tämä nainen otti oikein asiakseen huolehtia meistä. Hän oli fyysikan assistentti, joka oli instituutin loputtua joutunut opettajan hommiin. Hän osasi erinomaisesti myös englantia. Hän ohjasi meidät oikeaan bussiin, huolehti bussimaksuista, kun kuski ei oikein osannut laskea hintaa. Meitä kun oli kolme eläkeläistä ja yksi normaali. Koko matkan nainen jutteli. Hän jäi välipysäkillä pois, mutta moneen kertaan huolehti, että jäisimme pääteasemalla pois. Me kyllä Jussin kanssa olimme jo aiemmalla neljän päivän matkalla hyvin hahmottaneet kaupungin, joten mitään pulmaa ei ollut, mutta saipahan nainen hyvän mielen kun sai auttaa. Eläkeläislippu maksoi 1,75 litiä.

Junassa Vilnasta Kaunasiin Kaunasin juna-asemalla

Asemalta ostimme toisen luokan liput Kaunasiin 18 litiä kappale. Ykkösluokan lippu olisi ollut vaunun yläkerrokseen. Mitään alennuksia ei ollut. Juna lähti klo 10:25. Matka kesti toista tuntia. Kun alkoi näkyä joki, tiesimme olevamme kohta perillä. Juna oli melkein täynnä.

Vytauto-katu kulkee puiston viertä
Paljon muistomerkkejä
Pyhän arkkienkeli Mikaelin kirkko
Itsenäisyyden aukiolla ja taidemuseo

Asemalta kävelimme hotellille. Matkalla kävimme juomassa kahvit linja-autoaseman baarissa. Bussiasemalta lähti busseja eri maailman kolkkiin kuten esim. Varsovaan. Poikkesimme matkalla myös taidemuseoon  Mykolas Žilinskas Art Gallery. Museossa on Liettuan ainoa Rubens. Se esittää Jeesusta ristillä. Lähellä oli toinenkin - Rubensin kouluaikainen työ. Varsinkin nykytaiteen osasto alakerrassa ja yläkerran Art Nouveu-muotiasut olivat kiinnostavia. Lipun hinta oli 6 litiä.

Nykytaidetta Art Nouveau-asuja.
Eeroa ja Jussia evvk :)
Kohti majapaikkaa Kaunasissa Laisves alejalla

Käännyimme Vytauto-kadulta Laisves aleja-kävelykadulle loistan kirkkorakennuksen kohdalta. Tätä kävelykatua kutsutaan "Vapauden puistotieksi".

Hotellimme Metropolis Kaunasissa oli hienolla paikalla kävelyteiden risteyksessä. Risteyksessä oli hyvänä maamerkkinä suihkulähde. Meille oli varattuna kahden ja kolmen hengen huoneet, mutta saimme vaihdettua kolmen hengen huoneen kahden hengen huoneeksi. Huonehinta oli 36 €. Aamiainen maksoi 3 €. Meille Jussin kanssa sattui iso huone. Oli hieman kolkko tunne, kun oli niin paljon tyhjää lattiatilaa. Tosin ei me hotellihuoneissa aikaa tapettu. Pieni parvekekin oli.

Laisves alejalla Sotamuseossa

Lähdimme heti peseytymisen jälkeen kaupungille. Miehet menivät Vytautas Suuren sotamuseoon ja me Pirkon kanssa käveltiin kävelykatu Laisves alejaa vanhankaupungin rajalle. Samalla metsästimme mahdollisia ruokapaikkoja. Kävimme juomassa leivoskahvit ihanassa konditoriossa. Miehet olivat jo odottamassa hotellilla, kun viideltä palasimme hotellille. Lähdimme syömään kuudelta. Valitsimme lähimmän ravintolan, joka ei ollut kovin hyvä valinta, kun se oli hotellin ravintola. Palvelua sai odottaa ja täällä sain paikallista olutta, joka oli rapakaljaa, josta riitti vitsiä koko loppumatkaksi. Söin sianlihaa. Kaikkien ateria maksoi 140 litiä yhteensä.

Laisves alejalla Niemen-joen silta
Taustalla Akropolis-ostoskeskus

Kävelimme vielä Niemen-joen ylittävälle sillalle, jonka jälkeen istuimme meidän huoneessa jonkun aikaa ennen nukkumaan menoa.

Sunnuntai 8.6. (Kaunas-Vilna)

Aamiainen oli 3 € hintaiseksi runsas. Pidin paksuista tummista makkaroista. Ravintolasalissa oli keskellä tiski ja ruoat oli ripoteltu sen ympärille hassusti. Esimerkiksi leipä ja voi olivat vastakkaisilla seinillä Itse asiassa ei heti edes huomannut, että ruokaa oli niin monessa paikassa. Kahvi oli surkeaa. Luulin juovani jotain teetä, mutta kun kysyin, missä kahvi on, niin kahviahan se litku oli. Sanoin, ettei ole kyllä kahvia ja että voisiko nainen keittää minulle espresson, kun kerran puuhasteli keittimen kimpussa. Kävi ilmi, että laite oli rikki. Ystävällisesti hän viimein toi meille kunnon kahvit.

Parvekekin kukkii Mielenkiintoinen keskustelu

Ulkona sateli. Pakkasimme reput, maksoimme hotellin ja jätimme reput säilöön siksi aikaa, kun lähdimme katsomaan vanhaakaupunkia (Senamiestis). Menimme sinne paikallisbussilla (2,20 lt). Jäimme pois paikassa josta bussi kaarsi poispäin vanhastakaupungista. Kaunas on entinen Liettuan pääkaupunki ja sen vanha osa on katsomisen arvoinen.

Vilniaus-kadulla tapasimme mielenkiintoisen pyöräilijän. Kun hän kuuli meidän puhuvan suomea, hän pysähtyi juttelemaan. Keskustelimme pitkän tovin. Tuli selville, että hän oli eläkkeellä oleva biofyysikko. Hän oli ollut töissä Leningradissa ja Tanskassa. Nyt hän oli innokas kielten harrastaja ja puhuikin ymmärrettävää suomea. Tällä hetkellä hän opiskeli hebreaa. Kun lauoin yhden muistamani Raamatun hebreankielisen lauseen vähän sinne päin, hän tarttui siihen ja sanakirjan avulla korjasi lausettani. Hän oli tavattoman viriili 73-vuotias.

Raatihuoneen tori
Vas: jesuiittakirkko
Oik: raatihuone

Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko

 

Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko Kaunasin vanhaakaupunkia

Menimme sitten raatihuoneen torille. Myöhäisbarokkia edustavan Raatihuoneen edessä näkyi maassa kukan punaisia terälehtiä maassa. Olihan eilen lauantaina vihitty morsiuspareja. Kävimme Liettuan suurimman goottilaistyylisen katedraalin, Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkon messussa. Oli juhlavaa, oli helluntai ja kirkko oli aivan täynnä.

Runoilija Maironis

Aleksoto tiltas, Niemes-joki

 

Kaunasin linnan rauniot Houkuttelevia ravintoloita

Kävelimme lähes niemen kärkeen, jossa Neris- ja Niemen-joki kohtaavat. Siellä oli on Kaunasin linnan rauniot, mikä on vanhin linna Liettuassa 1200-luvulta. Kirkonkellot alkoivat kaikaa, kun kuljimme kapeita katuja. Yhytimme pienen viehättävän ravintolan Berneliu Uzeica, joka oli sisustukseltaan vanhanaikainen. Tarjoilijapoikakin oli pukeutunut asianmukaisesti. Menimme sisään ja tilasimme metsäsieniä ja nyyttejä oluen kanssa ja kreppejä kahvin kera. Lopuksi vielä joimme paikalliset liköörit dainavat. Kaikki maksoi vain 90 litiä.

Berneliu Uzeica valittiin Viereinen ravintola sisältä

Metsäsieniä ja nyyttejä

Kaunista sisustusta

Kaunis huvimaja...

johon Jussikin ihastui

Paljon olisi vielä rakennusmiehelle hommia

Lisää kutsuvia ravintoloita

Historiallinen presidentin asunto

Integraaleja Kaunasissa

Käveltiin hotellille ja otettiin reput säilöstä. Asemalle menimme taksilla, joka maksoi10 litiä. Junalipun hinta oli 22 litiä. Lähtöaika oli 14:55, joten odotusaikaa meille tuli 40 minuuttia. Vilnassa käveltiin hotellile, sillä matkaa oli vähän.

Hotellia kohti
Aamunkoiton portti jo häämöttää

Portista tultu sisään

Europa Hotel Vilnus ja ravintola Medininkai

Taidetta
Ei muuta kuin sisään Katunäkymä hotellin ovelta

Neljän tähden hotellimme Europa Hotel Vilnius oli koko matkan kallein. Maksu oli siitä kuten A1:stä Riiassa mennyt tililtäni jo ennen matkaa. Ei siis kannattanut alkaa vaihtaa huonetta pienempään. Pirkon ja Eeron kahden hengen huone maksoi 89,88 € ja meidän kolmen hengen huone 114,68 €. Mutta olihan paikka! Olimme aivan vanhankaupungin sydämessä Ausros Vartulla. Ihmeitä tekevän Pyhän Marian ikoni Aamunkoiton portin kappelissa oli aivan vieressä, samoin raatihuoneen tori, jossa nyt oli menossa Asian Days. Ausros Vartu-kadun sanotaan olevan yksi Vilnan kauneimmista kaduista.

Hotellissa luksööriä Yhteiskuva
Näyttävä portti Pyhän Kasimirin kirkko - ei kaadu :)
Raatihuoneen torilla Asian Days Raatihuoneen tori

Seurasimme raatihuoneen edessä menevää itämaista tanssiesitystä, monenlaista eksoottista ruokaa olisi ollut mahdollista ostaa teltoista, mutta tyydyimme vain juomaan oluet. Liettuassa halusimme syödä liettualaista. Lähdimmekin hakemaan ravintolaa. Stikliu-kadulla oli useita liettualaisen keittiön ravintoloita. Kävelimme puiston penkille lukemaan tarkemmin näistä. Stikliai kiinnosti, sillä siellä ovat kruunupäätkin illastaneet. Kävelin Pirkon kanssa sisään ja pyysin menua katseltavaksi. Hinnat olivat kukkarollemme turhan suuria, joten tuumasin portieerille, ettei ole niin liettualaista, jota etsimme. Valitsimme opaskirjan kehuman Lokys-ravintolan, joka tarkoittaa karhua. Kaikenlaista liharuokaa oli valittavana, mutta me otimme kanaa paitsi minä viiriäistä (39 litiä) . Istuimme sisäpihalla. Oli miellyttävän lämmin keli. Lopuksi nautin vielä suklaasta jäätelön ja pähkinän kera. Taivaallista!

Stikliu-katu Stikliai-ravintola liian arvokasko?

Palasimme hotellille. Huomasin, että kirjaston Vilna-kirja ei ollut enää mukana. Lähdimme metsästämään sitä paikoista, joissa olimme sitä lukeneet. Se löytyi puiston penkiltä. Halusimme Jussin kanssa kerrankin kokea pimeän tulon ja siksi kävelimme vanhassakaupungissa myöhään. Istuimme Dvaras-ravintolan terassilla. Samassa paikassa olimme edellisellä kerralla syöneet. Ihmisiä oli paljon liikkeellä. Tunnistimme jopa yhden kaverin, sillä sama vanha hippi, joka syksyllä oli esitellyt pahasti ihottumasta kärsiviä jalkojaan ja kerjännyt rahaa, näytti olevan hyvissä voimissa.

Didzioji-katu illalla Hotellille

Maanantai 9.6. (Vilna-Riika)

Heräsin harvinaisen myöhään eli kahdeksalta. Aamupala syötiin hotellin ravintolassa Medininkai, joka on yksi Vilnan vanhimmista yhä toimivista ravintoloista. Pirkko ja Eero olivat jo paikalla. Miehet ja minä lähdettiin Kauppahallille, kun se ei viimeksi ollut ollut auki, kun oli sunnuntai. Nyt oli maanantai, mutta yllätys oli, että myös maanantaisin halli on kiinni. Käytiin saman tien ostamassa bussiliput Riian. Maksettiin ne Visalla, sillä litit olivat vähissä. Itse asiassa meiltä kokonaan lopussa ja vain Pirkolla oli muutama kymppi litejä. Meidän ei enää kannattanut vaihtaa, kun olimme menossa Latviaan vaan käytettiin loput litit yhdessä ja korvattiin euroilla.

Bussiliput Lux Vilnius-Rigaan maksoivat 18 €/hlö. Passi tai henkilötodistus oli oltava. Pirkon todistus oli hotellilla, jonne hän oli jäänyt, mutta kun syntymäaika tiedettiin, niin lipun osto onnistui. Kumma, kun Latviasta Liettuaan ei passia kyselty.

Filharmonia
I maailmansodassa saksalaisten sotasairaala

Ainoa synagoga
Ennen II maailmansotaa 96

Käveltiin vielä ympäristössä. Nähtiin kaupungin ainoa synagoga. Käveltiin ohi ja kurkistettiin sisään paikalliseen ruokapaikkaan Kavine Budulia, jossa syksyllä oltiin pidelty sadetta ja syöty zeppeliinejä.

Ollaan vielä kartalla
Osataan sitä näköjään sotkea muuallakin
Hotellimme terassilla tuhlataan
viimeisiä litejä ennen lähtöä
Bussiaseman näyttö 25 astetta

Automatka meni joutuisasti. Matkustajia oli taas vähän. Nyt oli luksusta, sillä oli mahdollisuus katsella paneelista elokuvia, kuunnella musiikkia, pelata tai muuten vain pörrätä internetissä. Katsoin Forrest Gumpin, jonka olin nähnyt pari kertaa aiemmin. Se vain on niin hyvä!

Riiassa bussiasemalta oli kivenheitto hotelli Avaloniin. Veimme tavarat sinne. Huoneen ikkunasta näkyi kauppahallirakennukset ja kammottava Stalinin hammas-rakennus. Hotelli oli tavanomainen ja persoonaton eli sellainen, joita kaikkialla on. Sijainti oli kuitenkin erinomainen, sillä siitä oli lyhyt matka vanhaankaupunkiin ja bussipysäkki ja asemat olivat vieressä.

Lähdettiin nostamaan rahaa Stockmannin automaatista. Eero törmäsi heti sisääntulolla rahankeräysmyymälään. Numismaatikkona se oli Eerolle onnenpotku, sillä hän sai ostetuksi mielenkiintoisia rahoja. Ostettiin piirakoita ja vettä (ja balsamia).

Meille kuului hotellihintaan kahden ruokalajin illallinen. Menimme ravintolasaliin klo 19. Tilasin kanaa, joka ei maistunut millekään. Muilla taisi olla parempi tuuri. Jälkiruoka oli kyllä hyvää.

Näkymä Avalonin huoneesta
Kauppahallit ja Stalinin hammas
Taiteiljoille paljon maalauskohteita
Viimeistä iltaa vietetään... yhdessä Pietarinkirkon aukiolla

Ruokailun jälkeen lähdimme vielä vanhaankaupunkiin. Istuttiin Pietarin kirkon edustan kahvilan terassilla jonkun aikaa. Pirkko ja Eero lähtivät hotellille, mutta me Jussin kanssa jatkettiin matkaa. Liivin aukiolla oli laaja Rockabilly-terassi. Siellä oli mukava meno päällä. Join kuuman balsamin (6 €) , joka tuotiin isossa lasissa. Ei ollut niin väkevää näin. Alkoi tulla jo pimeää. Yritin kuvata kissatalon tornin kissaa. Se oli mukavan näköinen, mutta kuvaa en saanut onnistumaan. Kissastahan on tarina, että varakas kauppias, jota ei huolittu killan jäseneksi, pystytti talon harjalle kissapatsaan, joka pyllisti hansatalolle päin. Myöhemmin hän käänsi sen, kun jäsenyys järjestyi.

Liivin aukio Rockabilly-baari Liivin aukiolla

Yhdentoista jälkeen palasimme Avalonille nukkumaan. Aamuherätys laitettiin klo 7:ksi.

Tiistai 10.6. (Riika -Oulu)

Ehdittiin hyvin syödä aamiainen. Maksettiin hotelli ja käveltiin bussipysäkille. Bussi 22 tulikin pian. Matka lentokentälle kesti 8:09 - 8:39. Se maksoi sen 1,20 € kuten aiemminkin. Kentällä olikin pitkä jono porteille. Ei auttanut, vaikka meillä oli jo paikat, mutta onneksi jono liikkui nopeasti. Ehdittiin hyvin ostaa tuliaisbalsamit. Kone lähti 9:40 ja oli Helsingissä 10:33. T1:n kahviossa juotiin kahvit ja syötiin Riiasta ostetut piiraat. Bussi Tikkurilaan lähti 12:30, mutta olimme ajoissa ja ehdimme aiempaan bussiin. Tikkurilasta sitten Intercity lähti 13:22 ja oli Oulussa 20:54. Suurimman osan ajasta istuin ravintolavaunussa. Lihapullan ja muusin jälkeen tapasin hyvän tutun, jota en pitkään aikaa ollut nähnyt. Oulussa Pirkon ja Eeron poika oli vastassa ja vei meidät kotiin.

Matka oli aikataulultaan melko tiukka, mutta Kaunas ja Jurmala oli käytävä. Olivathan molemmat hyvin kiinnostavia. Monia nähtävyyksiä jäi katsomatta, mutta kyllä kai Baltiaan tulee vielä palattua.

Youtubeen laitettuja videokoosteita:

[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]


Teksti: Kaarina Kaukoranta

Kuvat ja videot: Juhani Kaukoranta ja Kaarina Kaukoranta

Matkapäiväkirjat