Vasemmalla: Okavangolla on arvioitu olevan 65000 norsua.
Oikealla: Patikoimme aamupäivällä ja iltapäivällä muutaman tunnin.
Okavangon suistoalue on Afrikan hienoimpia ja laajimpia erämaita. Se tarjoaa elinmahdollisuudet suurille eläinlaumoille. Norsut, puhvelit, gnut, impalat, kudut, pahkasiat, seeprat, kirahvit, vesipukit, virtahevot, krokotiilit, leijonat, leopardit, gepardit, täplähyeenat ja shakaalit kuuluvat Okavangon eläimistöön. Myrkkykäärmeet, mm mamba, kobra ja puffadder, ovat hyvin edustettuina. Suistossa elää yli 200 lintulajia. Joessa on yli 60 kalalajia, muun muassa "kiipeilevä ahven" joka voi siirtyä kuivaa maata pitkin toiseen uomaan.
Okanvagon suistossa ei varsinaisesti asu ihmisiä. Alueen reunamilla on jonkin verran jokibushmanneja ja yeita. Ihmisen on vaikea liikkua alueella. Puunrungosta koverretut kanootit, mokorit, ovat alkuasukkaiden kulkuvälineitä. Matkailijan ainoa kulkumahdollisuus rämeikköalueella on vuokrata mokori sauvojineen.
Suistoalueella on suuri luonnonsuojelualue, Moremi Wildlife Reserve. Alueella on Oddballsin nimeä kantava leirintäalue. Oddballs on rämeikön saari, jonne on tehty päällystämätön kiitoradanpätkä. Viisipaikkaiset koneet voivat laskeutua sinne. Matkailijat voivat vuokrata lentokyydin Kalaharin aavikon reunalla sijaitsevasta Maunin kaupungista. Me lensimme Okavangolle Sambiasta Livingstonesta kolmella vuokratulla Cessnalla.
Kanoottiretkelle lähtevällä matkailijalla on oltava mukanaan omat teltta ja omat eväät. Aseita ei tietenkään saa olla mukana. Leiriytyminen teltassa erämaan sydämessä villin luonnon keskellä jää taatusti mieleen pitkäksi aikaa. Varsinkin kun huomaa, että leijonat ja hyeenat hiipailevat telttojen lähistöllä öisin...
Paluu
Juhani Kaukoranta