Madagaskarin retkikunta 1988


kartta Madagaskar sijaitsee muutaman sadan kilometrin päässä Afrikasta itään. Se on maailman neljänneksi suurin saari. Pinta-ala on kaksinkertainen Suomeen verrattuna, asukkaita on 9 miljoonaa. Madagaskar kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin. Saaren virallinen kieli on malagasin kieli, jota kaikki saarelaiset ymmärtävät. Toinen virallinen kieli on ranska. Matkailijan kannattaa opetella ainakin jonkin verran ranskaa.

Madagaskar on luonnoltaan yksi Maapallomme eksoottisimpia alueita. Yli puolet saaren kasveista ja eläimistä on sellaisia, joita ei ole missään muualla. Madagaskarilla on sademetsää, aavikkoa, ylänkölaaksoja, vuoristoa, rannikkoa ja saaria.


matkaryhmä Vasemmalla: Retikunta lähdössä Moramangan rautatieasemalta kohti Perineen sademetsää.

Madagaskarin retkikunnassamme oli seitsemän jäsentä: Juhani Kaukoranta, Päivi Kaukoranta, Kari Poikonen, Salli Pätsi, Ari Rautiainen, Eeva Risku ja Pirjo Syrjälä. Suunnittelimme matkan yhdessä. Otimme halvimman apex-lennon. Sen tarjosi taas kerran Aeroflot. Matkamme kesti kuukauden.

Madagaskarissa on vaikea liikkua. Päällystettyjä teitä on äärimmäisen vähän. Kaikkialle ei pääse maanteitse julkisin liikennevälinein. Pääkaupungista Antananarivosta on rautatie keskiylängölle Antsirabeen ja itärannikolle Toamasinaan. Rata ja junat ovat hyväkuntoisia. Onneksi saarella on tiheä verkosto pienlentokenttiä, joiden välillä lentää 17 - 40 -paikkaisia potkurikoneita. Retkikuntamme oli sen verran suuri, että meillä oli melkoisia vaikeuksia saada lentopaikkoja koko ryhmälle. Jouduimmekin välillä jakautumaan kahteen osaan päästäksemme Nosy Borahan saarelle.


puronylitys Kuvassa vasemmalla: Päivi Kaukoranta ja Kari Poikonen ylittämässä puroa siellä jossain Madagaskarin syvissä metsissä.

Madagaskarin sademetsät sijaitsevat saaren itä- ja koillisrannikolla. Ne ovat erittäin tiheitä. Nykyään sademetsät ovat uhanalaisia. Eroosio ja kaskeaminen hävittävät koko ajan ainutlaatuisen arvokasta metsää. Pelätään, että sademetsät katoavat saarelta parinkymmen vuoden kuluessa, mikäli nykyinen meno jatkuu. Tämä tuhoaisi sukupuuttoon ainutlaatuisia eläin- ja kasvilajeja.



Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com