Madagaskarin eksoottinen luonto


indri-puoliapina


sademetsää

Vasemmalla: Erittäin harvinaisia indri-indri -puoliapinoita on vain Madagaskarilla. Useimmat Madagaskarin eläimistä eivät pelkää ihmistä. Tämäkin indri indri kävi välillä viiden metrin päässä meistä. Aamupäivällä nämä eläimet liikkuvat puiden alaoksilla. Iltapäivällä ne kiipeävät korkealle latvuksiin syömään lehtiä.

Oikealla: Eräs puoliapina eli lemuri. Madagaskar erottui Afrikan mantereesta 70 miljoonaa vuotta sitten. Tuolloin luomakunnan kruunuina eli Maapallon älykkäimpinä olentoina olivat puoliapinat. Afrikassa kehittyi puoliapinoista apinoita, jotka älykkäämpinä syrjäyttivät kokonaan puoliapinat. Madagaskar jäi reservaatiksi, jossa evoluutio kulki omia uriaan. Apinoita ei sinne kehittynyt, puoliapinat jäivät valta-asemaan. Tunnetuin lemuri on ai-ai, kummituseläin. Niitä on Madagaskarin koillisosassa.

Madaskarilla oli vielä 500 vuotta sitten jättiläismäisiä Madagaskarin strutseja. Lentokyvyttömät linnut saattoivat painaa 450 kg. Jotkut arvelevat, että Madagaskarin strutsit ovat antaneet aiheen tarinoille aarnikotkasta ja Ruh-linnusta. Arabien kauppalaivat ovat ilmeisesti käyneet saarella ennen Vasco Da Gaman löytöretkiä. Merimiehet ovat ehkä nähneet jättimäisiä lintuja. Jättiläislinnut, kuten kaikki muutkin suuret eläimet katosivat melko nopeasti Madagaskarilta, kun saarelle alkoi tulla ihmisiä suurina muuttoaaltoina Indonesian saaristosta 1000 vuotta sitten. Ihmiset hävittivät suureläimet sukupuuttoon ja tuhosivat keskiylännöt metsät viljelmiensä tieltä.

maki


maki

kameleontti

Madagaskarilla on kymmeniä eri kameleonttilajeja, ennemmän kuin muualla maailmassa yhteensä. Kameleontti pyydystää hyönteisiä ampumalla niitä kielellään. Eläin pystyy liikuttelemaan silmiään toisistaan riippumatta. Tutkijoiden mukaan se arvioi etäisyydet saaliseen liikuttelemalla silmiään. Kameleontti osaa nopeasti muuttaa väriään ympäristönsä mukaiseksi. Suurimmat Madagaskarin kameleontit ovat 60 cm pituisia.

Jättiläiskilpikonnat kuuluvat edelleen saaren eläimistöön.

kilpikonna



käärme

Vasemmalla: Retkikuntamme rohkeat naiset ottivat tämän käärmeen käsiinsä. Madagaskarilla ei ole myrkyllisiä käärmeitä. Suurin käärme on nelimetrinen kuristaja. Matkailija voi siten kulkea Madagaskarin sademetsissä melko huolettomasti, Suurimpia ongelmia aiheuttavat pensaikkojen lehdillä ja puissa vilisevät iilimadot. Pitkähihaiset paidat ja pitkät housut ovat siten välttämätömät. Meidänkin retkikunnan eräät jäsenet saivat vetää iilimatoja irti itsestään. Kotona Suomessa kuukauden kuluttua matkasta kurkisti erään retkikunnan osanottajan selästä eräs mato. Ilmeisesti joku hyönteinen oli päässyt munimaan...


Kuvagalleria Perinetin sademetsästä



Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com