Nosy Boraha eli Sainte Marie


paratiisiranta

Muutaman kymmenen kilometrin päässä Madagaskarin itärannikosta sijaitsee Nosy Borahan eli Sainte Marien saari. 60 kilometriä pitkä ja 5 km leveä saari täyttää paratiisisaaren tunnusmerkit. Koko ranta on yhtämittaista valkeaa hiekkabeachia. Sitä pitkin voi kulkea tuntikausia näkemättä yhtään ainoata ihmistä. Kaikkialla alkaa koralliriutta sadan metrin metrin päässä. Vesi on kirkasta, ja riutoilla on runsaasti kaloja. Koralliriuttojen takana liikkuu paljon myös haikaloja. Periaatteessa hait eivät ole vaarallisia, mutta snorkkeloijaa alkaa heti arveluttamaan, kun hän sukeltaa riutan yli ja näkee meren syvenevän nopeasti riutan takana. Nosy Boraha olisi sukeltajien paratiisi.

Elämä saarella tuntuu pysähtyneen, kaikki on rauhallista ja hiljaista. Mainingit murtuvat vaimeasti koralliriuttoihin. Matkailija saa olla paratiisisaarella rauhassa. Yöllä kuuluu metsästä lintujen laulua. Sametin mustalla trooppisella yötaivaalla on kirkkaita tähtiä, Venuksen valo heittää kajon hiljaisesti vellovaan mereen. Toinen valonlähde on tulikärpäset ja tuliperhoset, jotka välkkyvät aavemaisesti metsässä.

Retkikuntamme vietti Nosy Borahalla viimeisen viikon. Se olikin todellista lepoa ja rentoutumista kolmen viikon rasittavan matkustelun jälkeen. Jouduimme menemään Nosy Borahalle kahdessä erässä, koska koneeseen ei hevin löydy seitsemää vapaata paikkaa. Kaksi meni ensin ja loput viisi saapuivat saarelle muutaman päivän päästä.

Nosy Boraha on kokonaan metsän peitossa. Saarella asuu tuhatkunta ihmistä. Suurin osa heistä on köyhiä kalastajia, jotka asuvat bambumajoissa ja liikkuvat palmusta koverretuilla kanooteilla. He viljelevät myös maata perinteisin keinoin. Saarella on yksi huonokuntoinen päällystämätön tie ja kolme bungalow-kylää matkailijoille. Koko saarella on majapaikkoja bungaloweissa noin sadalle matkailijalle. Moottoriajoneuvoja on kymmenkunta. Saaren ainoa julkinen liikenneväline on itäsaksalainen maastokuorma-auto Robur. Matkailijatkin saavat Roburilla "First Class-luokan" kuljetuksen kuoppaista tietä bungaloweihin. Samalla lavalla on paikallisia asukkaita tavarasäkkien, sikojen ja kanojen kanssa.


palmuranta

Asukkaiden tavat ja elämänmuoto ovat säilyneet alkuperäisimpinä juuri Nosy Borahan saarella. Saari on melkein eristyksissä muusta Madagaskarista. Kerran viikossa sinne lentää 30-40 -paikkainen potkurikone. Yksi lautta kulkee epäsäännöllisesti pitkin itärannikkoa ja poikkeaa saarella. Ruokahuolto perustuu paikalliseen kalaan. Kalastajat tuovat joka aamu kalaa bungalow-kylään, jolloin matkailijat saavat illalla tuoretta ruokaa. Vaatimattoman majoituskapasiteetin takia saarella on vain vähän matkailijoita.

kalasaalis


piraatit

Vasemmalla: Merirosvojen hautausmaa Nosy Borahan saarella.

Nosy Borahalla eli Sainte Marien saarella oli 1700- ja 1800-luvulla Intian valtameren merirosvojen päämaja ja tukikohta. Piraattien tukikohta sijaitsi viiden kilometrin levyisen laguunin sisällä. Päämajaa oli helppo puolustaa. Madagaskarilla oli aikoinaan tuhat merirosvoa. Legendaarinen kapteeni Kidd siirtyi Karibian mereltä Intian valtamerelle ja toimi Madagaskarilta käsin. Piraatit ryöstelivät Hyväntoivoniemen kautta kulkevia laivoja. Nosy Borahan etäkärjen koralliriuttoihin on haaksirikkoutunut lukemattomia purjelaivoja.



Kuvagalleria Nosy Borahan saaresta



Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com