Pooki MBBS, Suomen ensimmäinen kouluboxi, 16.2.1990 - 16.2.1998

Boxit, purkit, Bulletin Board System- eli BBS-järjestelmät syntyivät Suomeenkin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla. Boxit saattoi perustaa kuka tahansa, jolla oli modeemi, puhelinlinja, tietokone ja boxiohjelma. Tietokoneeksi kelpasi jopa wanha PC 640 kilotavun muisteineen.
Boxeissa oli keskustelualueita ja imuroitavia tiedostoja. 1990-luvulla jopa sadat boxit olivat verkottuneet keskenään ja vaihtoivat viestejään. Lukemattomat nuoret ja vanhat saivat tietoliikennekipinän boxeista.
Sitten tuli Internet. Internetin serveriä ei voikaan perustaa kuka tahansa. Internet on siten ammattimaisempia, kaupallisempi ja laitosmaisempi kuin boxit. Suurin osa boxien käyttäjistä siirtyi Internetiin - purkit alkoivat kuolla.

Vuoden 2002 lopulla Oulun läänissä ei ole toiminnassa ainuttakaan boxia. Ne ovat siirtyneet mustiksi aukoiksi bittitaivaaseen
Nyt melkein kaikki suomalaiset surffaavat internetissä - jedien aika on lopullisesti ohi...

Pooki MBBS toimi 8 vuotta Seminaarin yläasteen boxina


Sysopina toimi Juhani Kaukoranta

Cosysopina toimi Kaarina Hakala

Hilpeät hautajaiset:

Pooki User's clubin viimeinen kokoontuminen 14.2.1998 Oulun Kantakrouvissa ja Tervahovissa.
Kuvassa vasemmalta Tuomas Haarala, Jani Lehtinen, Kaarina Hakala, Juhani Kaukoranta, Pekka Koski (Jbox Inc) ja Jari Huhtamäki.

Tuomas olis aikoinaan Ylivieskan opettajaboxin sysop,
Jani hoiti Ruukissa Gadolin's Inn-boxia,
Jari oli Raahessa Acer Boxin sysop.

Pookin viimeiset 10 minuuttia

Pooki leimahti maanantaina 16.2.1998 viimeiseen loistoonsa, kuten sammuva tähti yleensä muuttuu novaksi tai supernovaksi. Soittoja oli kymmeniä, kaksi uutta käyttäjää, viestejä jätettiin 16, yksi uusi tiedosto asennettiin, imurointeja kymmenkunta. Viestejä luettiin tai grabattiin satoja. Kävipä joku chattailemassakin 17 minuuttia, kun olin vielä koululla.
Komea loppu uljaalle boxille!
Lue viimeisen 10 minuutin loki


Paluu kotisivulle