Perun Amazonas


Joki-intiaanien pääelinkeino on kalastus. Aamulla piranhat ovat suurina parvina jokien pinnasta. Niitä kalastetaan harppuunalla. Päivällä ja illalla piranhaa saa vaivattomasti ongella. Muutamassa sekunnissa kala iskee lihan- tai kalanpalaan. Piranha on hyvin maukas kala. Kissakala eli monni on toinen, vähän suurempi saalis.

Intiaanien kanootit on tehty kovertamalla, tulen avulla. Ne ovat ketteriä ja kantavat hyvin.
Yanayacy-joella, 100 km Iquitosista kaakkoon, oli majapaikassamme puolikesy tukaani. Asuimme viidakkobungalowissa hyvin askeettisesti.

Yagui-intiaanikylässä jossain matkalla Kolumbiasta Iquitosiin pääsimme harjoittelemaan puhallusputken käyttöä. Puhallisputken nuolet teroitetaan piranhan hampaiden avulla. Nuolissa käytetään curare-myrkkyä. Se lamaannuttaa saaliseläimen. Yaguit eivät enää käytä puhallusputkia.

Tarina "amatsoneista", naissotureista, lienee lähtöisin Fransico de Orellanalta. Hän purjehti ensimmäisenä tutkimusmatkailijana läpi koko Amazonin. Hän näki heinähameisia yagui-sotureita, joita hän luuli naisiksi.

Perun Amazonasin alueella asui aikoinaan kallonkutistajia. Pääkallosta otettiin luut pois, jolloin pää voitiin kutistaa yrttivoiteiden avulla. Tosi kovalla soturilla roikkui vyössään lukuisia kutistettuja kalloja...


Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com