Livingstone


Livingstonen kaupunki sijaitsee Sambian länsiosassa Viktorianputousten tienoilla. Nimensä kaupunki on saanut kuuluisasta tutkimusmatkailijasta David Livingstonesta.

Vasemmalla: Tanssi- ja musiikkiesitys eräässä kylässä Livingstonen lähellä.

Video: Tanssi ja rummutus eräässä kylässä Livingstonen lähellä

Oikealla: Päivi Kaukoranta kumiveneessä laskemassa Sambesi-jokea Viktorianputousten alapuolella. Kyseinen koski oli ensimmäinen ja helpoin. Itse asiassa päivän pituisen kumiveneretken vaikein vaihe oli laskeutuminen vaijereiden varassa 100 metrin syvyiseen rotkoon pystysuoraa seinämään pitkin kumilautalle. Päivi sai tästä vuoristokiipeilystä syvän avohaavan takapuoleensa, joka sitten valui mätää viikon verran Okavangon rämeikössä.

Video: Päivin koskenlaskun alku

Sambesi on noussut koskenlaskijoiden suosioon. Siellä järjestetään jopa kahden viikon pituisia koskenlaskusafareja. Sambesin suvannot vilisevät krokotiileja, mikä tuo harrastukseen erityistä hohtoa.

Video: Arto, Juhani ja Markus riippuliitimellä


Livingstonesta on 1994 keväästä lähtien päässyt lentämään riippuliitimillä Viktorianputousten ylle. Viisi retkikuntamme jäsentä käytti tilaisuutta hyväksi ja olivat järjestäjien mukaan ensimmäiset suomalaiset lennätettävät

Vasemmalla:Juhani Kaukoranta lähdössä riippuliitimellä. Koneessa on 50 hv moottori, joka juuri ja juuri jaksaa nostaa ilmaan lentäjän ja yhden matkustajan. Lentoliskon kaltaiset riippuliitimet lennättävät matkustajia aamulla ja iltapäivällä. Päivällä ilmavirtaukset ovat liian voimakkaita hennoille koneille.

Oikealla:WWW-sivujen kirjoittaja Viktorianputousten yllä. Kuva on otettu toisesta riippuliitimestä, jossa oli Sirkku Kallio. Näkymät alas olivat huimat...Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com