Indonesia - 13000 saaren valtakunta


Indonesiassa on lähes 200 miljoonaa asukasta. valtakuntaan kuuluu 13 000 saarta. Suurimmat ovat Kalimantan (Borneo), Sumatra, Jaava, Sulawesi (Celebes), Molukit, Bali, Lombok, Sumbava, Sumba, Flores ja Timor. Papua-Uuden Guinean saaren länsiosa Irian Jaya kuuluu Indonesiaan.

Indonesian pääkieli on "Bahasa Indonesia", joka on Malaijan kielen indonesialainen muunnos. Bahasa Indonesiaa puhutaan kaikkialla saarivaltiossa. Matkailijan on syytä opetella sitä, jos aikoo kulkea maassa omin päin. Varsinkin syrjäisemmillä seuduilla ei osata englantia lainkaan. Onneksi Bahasa Indonesia on suomalaiselle hyvin helposti opittava kieli. Kieli äännetään niin kuin kirjoitetaan, kielioppi on hyvin helppo ja selkeä. Vähäinenkin Bahasa Indonesian osaaminen avaa portit indonesialaisten sydämiin - ja sen huomaa.
Syrjäisillä saarilla tai Kalimantanilla satunnainen matkailija huomaa hyvin usein olevansa ainoa ulkomaalainen kylässä tai kaupungissa.

Olin vaimoni Päivin kanssa Indonesiassa kesäkuun 1990. Lensimme edullisella apex-lipulla Jakartaan Singaporen kautta, jossa täydensimme matkavarusteitamme. Indonesiassa on moneen kehitysmaahan verrattuna kohtuullisen helppo kulkea, mutta matkoihin pitää varata aikaa. Maassa on viisi lentoyhtiötä, joista kaikki eivät aina ole kovin luotettavia...Suurten saarten välillä ei kulje joka päivä laivoja. Bussit ajavat hirvittävän lujaa...Syrjäisillä saarilla, kuten Floresissa ja Komodolla saa kuitenkin helposti sovituksi kalastajien kanssa venekyydistä. Bahasa Indonesian taito on tällöin välttämätön. Ihmiset ovat kaikkialla erittäin ystävällisiä. Samalla kyllä huomaa, että länsimainen yksityisyys on Indonesiassa tuntematon käsite. Matkailija saa harvoin olla yksin.


Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com