Borneo eli Kalimantan


Ilmakuva Borneosta

Kalimantan eli Borneo on maailman neljänneksi suurin saari. Saari kuuluu Indonesialle, Malesialle ja Brunein sultttaanikunnalle. Indonesialle kuuluvaa osaa nimitetään Kalimantaniksi. Saari on erittäin harvaanasuttu, metsäinen ja soinen. Vain Amazonilla ja Kongossa on enemmän sademetsää kuin Kalimantanilla.

Keskellä Kalimantania on valtaisa Tanjung Putingin suojelualue rämeikköineen ja jylhine sademetsineen.

Saavuimme aluksi Balilta Indonesian Kalimantanin pääkaupunkiin Banjarmasiniin.
Vasemmalla vetinen näkymä Banjarmasinista.

Sieltä lensimme pienkoneella muutaman tunnin matkan Pangkalanbuniin.
Oikealla näkymä koneen sisältä.

Välilasku oli Sampitin pienkentällä, jossa vanha koneemme tankattiin jerrykannuista siiven päällä seisten. Meistä vaikutti siltä, että kone pääsi vain vaivoin ilmaan. Lentokorkeus oli vain muutama sata metriä. Näköalana oli silmänkantamattomat sademetsät ja rämeiköt, joita halkoivat siellä täällä pienet joet.

Vasemmalla Katunäkymä Pangkalan Bunista.

Pangkalan Bunista menimme pikkubussilla Tanjung Putingin reunalla sijaitsevaan Kumaihin. Kumaissa vuokrasimme kalastajaveneen, jolla pääsimme kuudessa tunnissa kapeaa jokea pitkin keskelle Tanjung Putingia, orankien valtakuntaan.

Borneolla eli Kalimantanilla asustaa suurin osa maailman orangeista. Keskellä Tanjung Putingin rämeikköistä ja sademetsäistä suojelualuetta sijaitsee tohtori Birute Galdikasin perustama asema Camp Leakey. Siellä tutkitaan orankeja ja palautetaan viidakkoon vankeudessa olleita orankeja.

Oikealla orangit ylittämässä jokea, jota pitkin tulimme alueelle.


Paluu

Juhani Kaukoranta
juhani.kaukoranta@gmail.com