![]() Tapio Sivonen, Pasi Kylmälä ja Mikko Raetsaari ovat rakentaneet legoista nosturin |
Seminaarin yläasteen yksi luokka on lokakuusta alkaen aina välillä muuttunut tehtaaksi: oppilaat ovat rakentaneet robotteja ja opettajat ovat toimineet työnjohtajina. TC-legologo -projekti on tuottanut muiden muassa ohjattavan pyörätuolin, matkamittarin ja nosturin --kaikki legoista rakennettuna.
Kolme vuotta kestävässä haitek-projektissa on mukana kymmenen koulua eri puolilta maata aina teknisistä oppilaitoksista yläasteisiin. Johtoryhmään kuuluu Joensuun yliopisto, opetushallitus, Raahen ohjelmistopankki sekä edustaja Raahen Tietokonealan oppilaitokselta.
-Projektin ideana on tutustua autornaatioon robotteja rakentamalla. Toivomme, että nuoret oppisivat tavallaan katsomaan "laitteen läpi" mekaniikkaan perehtymällä. Maailma on täynnä laitteita pankkiautomaateista auton pesureihin, mutta niiden toimintaperiaatteista ei välttämätta tiedeta, kertoo projektissa mukana oleva opettaja Eeva Haikara.
Opettaja Kaarina Hakala kertoo oppimisen tapahtuvan tällä kertaa tavallisuudesta poiketen käänteisesti: oppilaille annetaan ongelma ja työkalut sen ratkaisemiseen. Perinteisestihän teoria opetetaan ensin ja vasta sen jälkeen tutustutaan käytäntöön.
-Nämä 13-vuotiaat seitsemäsluokkalaiset ovat joutuneet paneutumaan tähän siinäkin mielessä, etteivät he ole tätä ennen opiskelleet esimerkiksi tietotekniikkaa. Eli atk:n opiskelu on lähtenyt tarpeesta, toteaa Hakala. Prototyyppejä 16 oppilasta on rakentanut robotteja fysiikasta, kemiasta sekä teknisestä ja tekstiilityöstä "Iainatuilla" tunneilla. Oppilaat ovat rakentaneet legoista laitteita jotka on kytketty | tietokoneisiin ohjaamista varten.
Projektityötä on tehty kerran viikossa kolmen tunnin ajan: oppilaat ovat ikään kuin olleet työpaikalla ja opettajat ovat olleet työnjohtajina.
"Tehtaassa" on syntynyt muun muassa yhdellä sormella ohjattava pyörätuoli, automaattisesti aukeava tallinovi, matkamittari ja sivuliikkuri lastaamista varten.
Parasta tässä on ollut se, että olemme saaneet toteuttaa omia ideoita. Olemme miettineet aika paljon mitä tekisimme ja lähteneet siitä, että laitteita voisi käyttää luonnollisessakin koossa, kertovat Tapio Sivonen, Pasi Kylmälä ja Mikko Raetsaari.
Paitsi rakentaneet laitteita, ovat oppilaat pitäneet tekemästään sähköistä kirjaa tallentamalla kaiken hypermediaesityksiksi. Näitä esityksiä on käynyt aina jonkin laitteen valmistuttua seuraamassa koko koulun väki.
- Tämän projektin kestäessä oppilaista on tullut omatoimisia ja olen huomannut ihan eri tavalla kuinka nokkelia oppilaat ovat, toteaa Hakala. Työharjoitteluun Opettajat kertovat asian tiimoilla meneillään olevan myös yhteistyön konepaja Miilukangas Ky:n kanssa. Oppilaaat menevät työharjoitteluun konepajalle, missä he saavat tutustua automaatioon käytännössä. - Teollisuus tarvitsee luovia ihmisiä ja haluamme tällä osaltaan korjata käsitystä, että koulu olisi kaukana työelämästä, toteavat opettajat.Konepaja on myös luvannut projektiin tukea ja se tulee opettajien mukaan tarpeeseen, sillä yksi legopaketti moottoreineen ja sensoreineen maksaa noin 3000 markkaa. Kaarina Hakala kertoo Seminaarin seitsemänsien luokkien jokaisen erikoistuneen eri tavalla: toisella on kummina Rautaruukki, toisella taas joku toinen yritys. |
Kaarina Hakala 1997