Matkapäiväkirjat

Pariisi 28.7.- 4.8.2014

 

Maanantai 28.7.

Pariisin matka oli minulle neljäs, Jussille kolmas ja Millalle ensimmäinen. Tosin olimme lisäksi Jussin kanssa joutuneet yöpymään yhden yön Pariisissa, kun Seychellien lento oli ollut niin paljon myöhässä, että emme ehtineet Helsingin koneeseen.

Lento Pariisin lähti Helsinki-Vantaan lentoasemalta klo17 ja perillä olimme klo 19 paikallista aikaa. Matka kesti siis kolme tuntia. Pariisissa hakeuduimme bussilaiturille ja silloin muutama vesipisara satoi päällemme, mutta onneksi se jäi siihen. Vain matkamme viimeisenä yönä satoi illasta alkaen. Orly'n kentältä lähti L-bussi kaupunkiin. Meiltä kolmelta se maksoi 35,50 (12,50+12.50 + 10,50). Bussi ajoi Invalides-aukealla, josta Invalides-metrolla jatkoimme hotellille Lieges-asemalle. Se oli aivan hotellimme Hotel Exe Paris Centre tuntumassa. Toinen lähellä oleva metroasema olisi ollut Saint-Lazare, mutta koska se oli samalla juna-asema ja monen metron risteys, vältimme sitä. Risteävillä asemilla joutui monesti kulkemaan maan alla pitkiä matkoja ennen kohdelaiturille pääsyä. Liege oli hiljainen meidän oma "kotilietemme".

Mademoiselle lähdössä Pariisiin
Invalides- metrolla hotellille
Hotelli Exen yhteinen tila
Ensimmäinen ateria Pariisissa

Hotelli antoi heti kättelyssä siistin ja miellyttävän vaikutelman. Itse hotellihuonekin 5. kerroksessa oli iso verrattuna niihin, joissa olimme aiemmin yöpyneet. Millalle oli oma nurkkaus ja sängyt olivat tosi leveät. Parvekekin oli ja sinne kahdet ovet, mutta oviin oli liimattu laput, joissa kiellettiin oven avaamista turvallisuussyistä. Noudatimme tuon lomaviikon aikana sääntöä vaihtelevasti. Huone oli onneksi ilmastoitu ja lämpötila säädettävissä. Vaikka ensimmäiset kaksi päivää eivät olleet aurinkoisia, niin lämmintä oli ja loppuviikko olikin aurinkoinen. Ihan sellaisia helteitä kuin mitä Suomessa, ei onneksi ollut, mutta shortsikelit kaiken aikaa kuitenkin.

Oli ilta ja koska lentokoneessa emme olleet syöneet, oli meidän lähdettävä hakemaan lähistöltä sopivaa ravintolaa. Se löytyikin aivan vierestä - nimittäin kiinalaisravintola. Milla oli kanan ystävä ja niinpä kaikille löytyi mieluista ravintoa. Tunnetusti kiinalaiset ravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan edullisia ja niin oli tämäkin - juomineen koko hoito vain 26,60.

Vasemmalla Lafayette, oikealla osa Oopperan kulmaa
Ikkunaostoksilla, hansikkaat muutama sata euroa

Koska hotellimme sijaitsi lähellä suuria tavarataloja ja Oopperaa, lähdimme iltakävelylle. Ensimmäisenä kohtasimme loistokkaalta vaikuttavan Primtemps-tavaratalon. Heti sen vieressä oli vielä suurempi, Pariisin suurin tavaratalo Lafayette. Näiden vieressä oli suuri Oopperatalo. Jaksoimme kävellä vielä Madeleine-aukiolle, jossa seisoi kreikkalaistyylinen massiivinen 52 korinttolaispylvään päälle rakennettu temppeli. Se on nykyisin roomalaiskatolinen kirkko. Alkujaan se oli rakennettu Napoleonin armeijan voiton kunniaksi.

Madeleine-kirkko
Ihana Pariisi pitää saada talteen

Ilma oli lämmin, valaistut rakennukset ylellisiä, ihmisiä liikkeellä vähän. Niin mekin lähdimme nukkumaan ja keräämään voimia seuraavan päivän seikkailuille.

Tiistai 29.7.

Koska sää ei ollut aurinkoinen, arvelimme, että oli hyvä päivä kävellä kuululla Champs Elyseesillä. Yksittäinen metrolippu maksoi 1,70. Ostimme aluksia yksittäin, mutta myöhemmin aina 10 kpl, sillä näin yhden lipun hinnaksi tuli muistaakseni 1,36. Nämä metroliput käyvät Pariisin alueille 1 ja 2. RER-junalippu oli kalliimpi.

Matkustimme Liegeltä metroasemalle Champs Elysee Clemenceau. Tästä lähdimme sitten kävelemään maailman ehkä kuuluisinta bulevardia pitkin Riemukaarta kohden. Heti kohta olimme ohittamassa arvokkaan näköistä sisäänkäyntiporttia, mutta pysähdyimme kuitenkin ihmettelemään, mikä paikka mahtoi olla, kun sen edessä seisoi muodikkaasti risaisissa farkuissa kolme nuorta miestä. Kysyin uteliaisuuttani, mikä tämä talo on. Huonokuuloisena en saanut selvää, mutta Milla kertoi heidän vastanneen, että vaatetavaratalo. Ajattelimme käydä vilkaisemassa. Sisään johti pensasaidoin reunustettu kaareva polku.

Tavaratalon ovikin oli kuin kirkon ovi. Arkaillen astuimme sisään. Peilein ja erilaisin kuvin koristetussa kaupassa oli useita kerroksia. Musiikki oli nuorisomusiikkia ja niin olivat vaatteetkin enimmäkseen nuorisolle tarkoitettuja. Hinnat olivat kalliita, mutta ei päätähuimaavia. Milla löysikin oman tyylisen puseron (68 euroa). En muista, mistä kerroksesta löysimme kassan, mutta löytyihän se. Sen jälkeen oli vielä jotenkin osattava ulos.

Arvokas portti
ja arvokas sisäänkäynti kauppaan
Jussi ihailee suksia
Vaikuttava sisältä
Löytyi mieluinen pusero
Kaupat on sitten tehty

Abercrombie & Fitch on yhdysvaltalainen nuorisotavaran ketju. Pariisissa tavaratalo on avattu 2011. Emme poikenneet enää muissa liikkeissä kuin sikakalliilla Vuittonilla ja suuntasimme sitten suoraan Riemukaarelle. Ostimme liput sen huipulle, jonne oli noustava 284 porrasta. Pääsymaksu oli 9,50, mutta kuten useimmissa paikoissa, niin täälläkin Milla pääsi ilmaiseksi, koska oli alle 18 vuotta.

Vuitton ei meidän kauppa
vaikka Milla sointuikin hyvin ympäristöön
Champs - Elysees, tilaa kävellä

Riemukaaren päältä 50 metrin korkeudelta sai näin ensimmäisenä päivänä hyvän yleiskuvan kaupungista - Hausmannin suunnittelemasta hämähäkin verkkoa muistuttavasta asemakaavasta. Pilvenpiirtäjiä näkyi vain La Defense-alueella ja sitten Montparnassen torni toisella suunnalla. Kaukana erottui pilvisen sään vuoksi heikosti Montmartren kukkula sen korkeimmalla paikalla valkoinen Sacre-Couer. Ja tietenkin Eiffel erottui matalien talojen joukosta ylväänä.

Arc de Triomphe, Riemukaari
Bulevardi ylhäältä, korkea rakennus Montparnassen torni
Taustalla La Defense
Eiffel-tornikin erottuu

Seuraavana oli museo Louvre aikomuksena. Muistimme, että edelliselläkin matkallamme emme olleet meinanneet löytää metron aukkoa aukiolta. Nytkin kaartelimme Riemukaaren ympärillä ja kun emme mitenkään sitä taaskaan löytäneet, oli kysyttävä. Mitään merkintää ei ollut näkyvissä kuten ei yleensäkään Pariisin metroissa. Yhtäkkiä on vain portaat alas ja ehkä sitten siinä saattaa lukea Metropolitain. Kaiken ihmisvilinän keskeltä niitä on vaikea huomata. Matkasimme siis linjaa 1 Riemukaaren Charles de Gaulle Etolee metroasemalta asemalle Palais Royal Musee du Louvre.

Nousimme katutasolle museon takapuolelta. Juuri kohdallamme santarmit tekivät ruumiintarkastusta naiselle ja nuorelle pojalle, jotka olivat liikkeellä polkupyörällä. Emme jääneet ihmettelemään vaan päätimme kerätä voimia viereisessä kahvilassa. Paikka olin erikoistunut eri teelaatuihin kuten olisi pitänyt jo TeaThe-nimestäkin päätellä. Olin vain lukenut sen huolimattomasti 'Theatre'. No sai sieltä kahviakin, mutta kokeilin teetä, Jussi cappuccinoa ja Milla milkshakea. Herkuttelimme leivoksilla.

Nousu maanpinnalle Louvren takapuolelta
TeaThe-ravintolassa

Kävelimme museon sisäpihalle ja ihmettelimme, ettei näy asiaankuuluvaa jonoa. Kun yleensä museot ovat kiinni maanantaisin, oletimme museon olevan auki tiistaina, mutta olisi pitänyt tarkistaa opaskirjasta. Muutamat museot ovat kiinni nimenomaan tiistaisin. Louvren museon rakennuskompleksi on vaikuttava suuruudellaan. Kuvasimme sitä ja päätimme palata myöhemmin paikalle.

Lähdimme kävelemään Notre Damea kohti ja ylitimme siltoja pitkin Seinen puolelta toiselle matkallamme. Rakkaudenlukkoja oli ilmestynyt viime kerran jälkeen lisää ja nyt uusille lukoille ei oikein enää näyttänyt olevan edes tilaa. Niinpä noita lukkoja oli ilmestynyt muidenkin siltojen kaiteisiin. Pont-Neufin sillan penkillä oli istuttava hetki. Muistelin elokuvaa "Pont-Neufin rakastavaiset", joka oli tehnyt minuun suuren vaikutuksen aikoinaan.

Seinen ylittävällä sillalla
Suosittu rakkauden lukkojen silta
Kuinkahan moni näistäkin suhteista on hajonnut...
Elokuvan "Pont-Neufin rakastavaiset" sillalla

Notre Damen edustalla kiemurteli valtavan pitkä jono, joten luovuimme suosiolla sisäänmenosta. Mutta itse asiassa rakennus on mielenkiintoinen eri puolilta katsottuna, joten kuvasimme sitä Seinen puolelta. Kun yleensä on tottunut kuvissa näkemään vain katedraalin länsipäädyn, kannatti kiertää kirkkoa ja pääsi ihailemaan sen arkkitehtuuria eri kulmista. Sen etelänpuoleinen fasadi on erittäin kaunis.

Notre Damen länsipääty
Pääoven patsaat
Jean XX111 -puisto Notre Damen kupeessa
Etelän puoleinen osa

Koska Shakespeare & Company -kirjakauppa oli lähistöllä Seinen eteläpuolella, päätimme vilkaista sitä, vaikka se onkin hyvin ahdas. Ilmastointi sisällä toimi huonosti, joten emme viipyneet siellä kauan. Muuten saattaisin viihtyä siellä koko päivän, loikoilla väliin sohvilla ja penkoa hyllyjä. Mitä aarteita ne sisälsivätkään!

Shakespearen kirjakauppaan
Rue de la Huchette

Olimme kulkeneet ja nähneet jo paljon ja nälkä alkoi kurnia. Juotavaa olimme kyllä nauttineet. Koko ajan repun sivulokeroissa oli omat virvokkeemme - vasemmassa Millan ja oikean puoleisessa Jussin ja minun yhteinen pullo. Jäätee osoittautui hyväksi janojuomaksi. Koska olimme latinalaiskorttelialueella, ei ruokapaikoista ollut pulaa. Kapeat kadut olivat täynnään pikku puoteja ja ravintoloita. Löysimme Huchette-kadulta mukavan paikan, jossa nautimme edullisen lounasmenun. Sitten olikin jo aika mennä lepäilemään hotellille. Saint Michelin metroasemalta pääsimme yhden vaihdon kautta omalle 13-linjalle, joka oli kartassamme sinisellä. Se kulki pohjois-eteläsuunnassa.

Väentungosta
Saint Michelin metroasemalla

Olimme niin väsyneitä, että jopa nukuimme iltaan. Sitä ennen olimme kuitenkin hemmotelleet jäseniämme kylpyammeessa. Illalla lähdimme pimeän tultua Montmartrelle Clichy-aseman kautta Pigalle'lle. Olihan nähtävä Moulin Rouge, tuo punainen mylly. Toissa kerralla olimme asuneet lähellä Pigallea ja olimmepa jopa ostaneet liput kabaree-esitykseen. Liput ovat kalliit, mutta olihan esitys ollut hieno. Nyt vain kuvasimme myllyä iltavalaistuksessa. Ohjasimme kulkumme Millan vuoksi bulevardin keskuspuistikkoa pitkin, jottei hänen alaikäisenä tarvitsisi nähdä seksikauppojen ikkunoiden valikoimia. Kävimme ostoksilla aiemmalta matkalta meille tutuksi tulleessa marketissa Pigalle'n reunalla.

Paljon aikaa vietettiin metroasemilla
Jotkut asemat olivat modernimpia kuin toiset

Lähdimme muistivaraisesti nousemaan kohti Sacre Coeur'n kirkkoa. Tiesimme, että sieltä on hieno näköala kaupunkiin ja että sen portaat ovat suosittu paikka. Nousimme kuitenkin liian aikaisin kirkkoa kohti, eikä kartastakaan enää ollut apua. Kapeita kujia nousi ylös ja niitä me sitten painelimme menemään. Monet portaat jouduimme nousemaan eikä hajuakaan siitä köysiradasta, jolla olimme ennen nousseet ylös. Kun sitten läähättäen (minä) saavutimme kukkulan, niin onneksemme yhytimme katutaitelijoiden aukion Place du Tertre. Näin illalla siellä ei ollut niin paljon taiteilijoita kuin muistin aiemmin olleen. Paljon oli kyllä ihmisiä viihtymässä terasseilla.

Moulin Rouge'n edustalla
Katutaiteilijoita

Aukiolta osasimme muistin mukaan kulkea kirkolle ja sen näköalaterassille. Sopivasti näimme Eiffel-tornin valaistuna. Sinne menisimme heti, kun sää kirkastuisi. Kansaa istui portailla, jotain yhteislaulun tapaistakin kuului, mutta mitään katuesityksiä emme nähneet kuten ennen taitavaa pallon pomputtajaa (video). Syksyllä 2010 olimme kuunnelleet hyvää laulajaa (video).

Sacre Coeur'n portailla
Eiffelin valot etäällä

Palasimme köysiradan hissillä alas. Se oli nyt ilmainen. Kävelimme Pigalle'n metrolle ja sitä kautta hotellille nukkumaan.

Keskiviikko 30.7.

Kokeilimme hotelliaamiaisen sijaan läheistä konditoriaa. 4 croissantia, 2 kahvia ja 1 smoothie maksoi vain yhteensä 8,90, mutta se osoittautui liian heppaiseksi aamiaiseksi ja niin muina päivinä söimme hotellin aamiaisen.

Koska ilma oli sees ja aurinkoinen, niin päätimme lähteä Eiffel-tornille. Sinne metrolla meno ei ollut ihan yksinkertaista, sillä vaikka Saint Lazare'sta on Eiffelin lähistön Trocadero-asemalle suora linja 9, niin asemalla sai kulkea käytävästä käytävään, portaikosta portaikkoon ennen kuin löysimme linjan 9 Trocaderoon menevän metron laiturin. Päätimme vastaisuudessa välttää Saint Lazare'a. Sehän on juna-asema ja siitä lähtee linjoja moneen suuntaan.

Olikin aivan upea näkymä Eiffelille, kun nousimme katutasoon. Itse Trocaderon puistokin suihkulähteineen on katsomisen arvoinen. Puisto laskeutuu Seineä kohti ja sillan toisella puolen on sitten tämä teräksinen v.1889 Gustave Eiffelin maailmannäyttelyyn suunnittelema rakennelma, josta on kehkeytynyt Pariisin symboli, vaikka näyttelyn jälkeen sitä vaadittiin kaupunkilaisten taholta purkamaan.

Trocadero
Trocaderon puutarha
Tasanteelta tasanteelle kohti Eiffel-tornia
Vesitykit yllättivät
Patsastelua
Useita jonoja

Kuten tavallista, niin torniin on aina jonotettava ja kauan. Helteessä auringon paahteessa se ei ollut mukavaa. Olin jo kahdesti ennen noussut tornin ylimmälle tasolle, mutta ensikertalaiselle se on aina elämys. Siksi jaksoimme jonottaa lippuluukulle ja sitten hisseille. Nousimme länsitornille. Jonotuksen aikana näkyi väliin ilmoituksia, että ylätasanne on suljettu, mutta kyllä me sinne sitten päästiin. Liput maksoivat aikuisilta 15 ja Millalta 13,50. Pariisissa ei missään saa eläkeläisalennusta, mutta nuoriso saa ja joihinkin paikkoihin pääsee jopa ilmaiseksi.

Kolmas tasanne on 280 metrin korkeudella. Jouduimme moneen jonoon ennen sinne pääsyä, sillä toisellakin tasanteella on jonotettava hissille. Kyllä siinä toinenkin mokoma 20 minuuttisia kului ennen tasanteelle pääsyä. Olihan sieltä huipulta sitten hulppeat näkymät joka suuntaan. Sanotaan, että jopa 75 km päähän pystyy näkemään. Jos siis sellainen torni olisi Oulussa, näkisin sieltä Raaheen asti.

Ei tuule huipulla...
Trocadero lintuperspektiivistä

Ylätasanteelta ei löydy baaria, joten meidän oli laskeuduttava toiselle tasanteelle. Aika hepponen oli sielläkin tarjonta, mutta saimme kuin saimmekin juotavaa ja pizzapalat.

Eiffeliä tullaan katsomaan kaikkialta maailmasta
Seine siltoineen
Jonottaminen vie voimia
Tarkkaa geometristä rakennustaitoa

Poistuttuamme tornista kokonaan menimme läheiseen puistoon loikomaan. Siellä moni muukin lepuutti jäseniään. Oli ihanaa riisua lenkkarit ja sukat ja voimisteluttaa varpaita ruohikossa. Eiffelin tornin lähellä olisi pitänyt olla myös metro, mutta sitä ei kuulema enää ollut. Kävelimme siis takaisin Trocadero'lle ja sieltä metrolla Liege'en ja hotellillemme. Kun toiset panivat nukkumaan, lähdin aseman kauppaan. Vaikka lähempänäkin oli supermarket, niin aseman alakerrassa valikoima oli isompi. Sain nyt hyviä banaaneja paljon halvemmalla, mitä ne katukauppiaalla maksoivat.

Jaloille tuuletusta ja selälle lepoa
(Löydätkö kuvasta variksen?)
Väkijoukkoon sulautuminen

Illalla lähdimme vielä katsomaan taidetta Louvreen. Se keskiviikkoisin museo on auki klo 21.45 asti. oletimme, että jonoja ei paljon enää illalla olisi ja oikeassa olimme. Pääsimme heti ostamaan liput. Ensin oli kyllä metroasemalta seikkailtava monen mutkan kautta luukulle. Liput maksoivat aikuisilta 12 ja Milla pääsi jälleen ilmaiseksi.

Samothraken Nike porrastasanteella
Väkijoukkoon sulautuminen

Heti porrastasanteella vierailijat ottaa vastaan antiikin Kreikan voitonjumalatarveistos Nike. Museossa on valtavasti katseltavaa. käytäviä on useita. Onneksi tärkeimmät katsottavat kuten Mona Lisa ja Milon Venus on opastettu kyltein. Monelle lienee pettymys, että Leonardo da Vincin Mona Lisa on niin pieni taulu. Sitä ei pääse katsomaan läheltä vaan se on aidatulla alueella ja lisäksi panssaroidun lasin alla.

Yksinkertainen ja sanomattoman arvokas
Giovanni Paolo Panninin maalauksessa
on paljon katseltavaa

Vietimme paljon aikaa tauluja katsellessa. Osan niistä muistin aiemmilta kerroilta. Joidenkin kohdalla pysähdyin pitemmäksi aikaa. Toisesta kerroksesta löysimme sitten Venus-patsaan. Koska se löydettiin Meloksen saarelta, kutsutaan sitä Milon Venukseksi. Sen tekijä on tuntematon. Venuksen mitat edustavat silloista kreikkalaista kauneusihannetta, mutta kyllä nuo muodot minullekin kelpaisivat. Viime kerralla unohdin tämän patsaan juurelle myssyni poseeratessani kuvaa varten. Se oli korjattu talteen, mutta niin hyvää lakkia en enää ole löytänyt hakemallakaan. Nyt patsaan edessä kuvattiin joitain venäläisiä valokuvamalleja.

Guido Renin "David voittaa Goljatin"
Kuninkaallinen käytävä
Milon Venus

Kun poistuimme museosta, ei vielä ollut aivan pimeää, mutta kaunis iltavalo jo. Ennen hotellille menoa poikkesimme Riemukaarta katsomaan ja samalla johonkin baariin sammuttamaan janoa. Otimme Millan kanssa 7 upit, mutta baarista ei saanut olutta. Jussin oli jätettävä meidät ja mentävä viereiseen baariin oluelle. Tuo paikka olikin kallis, sillä olutlasillisesta sai pulittaa 12 euroa.

Louvren pihalla
(Löydätkö kuvasta Jussin?)
Riemukaari iltavalossa

Torstai 31.7.

Oli Disneyland-päivä. Sää oli kyllä helteinen, mutta shortsit vain jalkaan, juotavaa mukaan ja suunniteltua reittiä toteuttamaan. Olimme ottaneet selvää, että metroasemalta Opera pääsisimme RER A-junalla suoraan Disneylandiin. Näin myös hotellin vastaanotossa suositeltiin. Helposti löysimme Oopperatalon kävelymatkan päästä. Olimmehan katselleet sitä useammankin kerran, kun se oli niin lähellä. Mutta se Operan asema, huh! Kesti aikansa, ennen kuin edes löysimme metroon laskeutuvat portaat. maan alla sitten kävelimme, haaraduimme, nousimme portaita, laskeuduimme portaita, milloin liukuportaat, milloin ei. Seuraamalla opasteita jouduimme yhden kerran pieneen käytävänurkkaukseen, jossa kaksi laitapuolen tyyppiä räkivät ja haisivat. Meinasimme palata, mutta kun opasteet ohjasivat siitä läpi, niin nenää pidellen luikimme noista kavereista ohi. Eivät muuten näyttäneet sietävän toisiaankaan, sillä olivat asettautuneet makuulle kauas toisistaan. Noita asunnottomia näimme kyllä muulloinkin, mutta nyt me yksin ja he siinä räkimässä - tuntui pahalta.

Opera Palais Garnier
Sama toiselta kulmalta

Viimein pääsimme oikeaan paikkaan. Ostimme liput luukulta, kun se oli mahdollista. Yleensähän ne liput ostetaan automaatilta. Liput maksoivat 9,50 kappale. Matka RER-junalla kesti 45 minuuttia. Marne-la-Vallee oli pääteasema ja samalla Disneylandin sisäänpääsypaikka. Tiesimme, että alue on valtava ja että liput maksavat paljon. Ei kuitenkaan tarvinnut yhtään jonottaa. Ystävällinen myyjä ehdotti meille sellaista yhdistelmää, että ottaisimme liput molempiin puistoihin, koska meille oli tarjous. Meille vanhuksille oli erikoistarjous, jonka hyväksyessämme saimme liput kahteen puistoon halvempaan hintaan kuin normaalisti yhteen puistoon. Maksoimme yhteensä 192 euroa.

Puisto 1 oli kuin suoraan sadusta. Ajattelimme saada yleisvaikutelman kiertämällä sitä pikkujunalla. Menimme sen asemalle jonottamaan. Aikaa kului. Kun juna tuli asemalle, niin osa porukasta jäi vaunuihin, joten jonossa jäimme kuin linnut orrelle ihmettelemään. Kun emme päässeet seuraavankaan junaan, niin luovutimme, mikä oli hyvä ratkaisu. Pystyimme kiertämään puistoa ominkin päin. Lisäksi Milla osoittautui hyväksi kartan lukijaksi. Antauduimme hänen vietäväksi. Olihan tämä retki hänelle.

Park 1, juna-asema
Kaupunkiin menossa
Otetaan vielä rauhallisesti
Millalla on kavaljeeri
Katutanssit
Prinsessa Ruususen linna
Linnan parvekkeelta näkymä
Pirates of the Caribbean-laiva
Onneksi löytyy istumapaikkojakin
Raketilla kuuhun

Kävimme välillä ruokailemassa pikaravintolassa. Söimme pastaa, joka menetteli. Juoma oli parasta, sillä keli oli todella helteinen ja olimme kulkeneet paljon. Puistossa oli paljon erilaisia tivolilaitteita. Kävimme jopa karusellissa. Jussille se oli elämän ensimmäinen kerta. Samantapainen oli lentävä matto, jossa myös kävimme. Rakettimatkalle emme rohjenneet, oli sen verran hurjan näköistä. Merirosvoluolaan jonotimme. Käytävällä edettiin hitaasti. Oli kuuma. Ei päässyt taakse eikä eteen. Harmitti, että olimme tulleet, kun ei mitään niin ihmeellisen näköistäkään ollut. Mutta kun viimein saavuimme vilpoisempaan isoon luolaan, niin jonot lajiteltiin useimmiksi jonoiksi ja suhteellisen pian pääsimme itse asiaan eli veneajelulle luolaan. Se olikin vaikuttava. Turhaa oli vain pitkä kärvistely luolissa sitä ennen.

Kaikkialla näkyi suloisia pieniä tyttöjä prinsessa-, Lumikki- ja Tuhkimopuvuissa. Kaikenlaista satuihin ja Ankkalinnaan liittyvää tavaraa oli myytävänä. Milla osti elokuvaan liittyvän paidan ja Minni-hiiren. Milla oli rohkeampi menemään laitteisiin kuin me vanhat. Yksi sellainen oli vaunu, joka kurveissa melkein kaatui. Sinne Milla meni yksin. Odotimme häntä pitkään, sillä suosittuihin laitteisiin oli pitkät jonotukset.

Lopetimme puistossa 1 ja siirryimme puistoon numero 2 viideltä. Siellä valitettavasti stunttiesitykset oli jo siltä päivältä lopetettu, mutta jännittäviä efektejä koimme samaan tapaan kuin Universal-studiolla Losissa aikoinaan. Tuliefektit olivat hurjia, sillä kuumuus oli tuntuvaa. Armageddon oli jopa pelottava, kun lattia tärisi, lieskoja syöksyi joka puolelta ja lopuksi vesi suihkusi päällemme.

Tehosteiden kiertoajelu
Armageddon-alus

Yli seitsemän tunnin "työpäivän" jälkeen klo 19 matkasimme hotellille nukkumaan. Pesin sitä ennen hieman pyykkiä. Levitin Jussin mustat sukat kuivumaan parvekkeen lattialle.

Perjantai 1.8.

Aamulla ennen klo 11 lähdimme Pompidou-keskukseen "opiskelemaan" taidetta. Itse rakennuskin on jo kokemisen arvoinen. Matkasimme sinne mahdollisimman rauhallista reittiä yläkautta Liege --> Clichy --> Belleville --> Rambuteau.

Pompidoun putket
Modernin taiteen osastolla

Jonoja ei ollut. Ostimme liput automaatista ja nousimme putkissa kulkevilla liukuportailla suoraan 4. kerrokseen modernin taiteen osastolle. Se oli kuten arvata saattaa mielikuvituksellinen.

4. kerroksen aulan seinän peittävä välkkyvä teos
Milla ja Matta
Larry Rivers:
I like Olympia in Black Face 1970
Putkessa
Sacre Coeur näkyy
6.kerroksen kallis ravintola

Koska nähtävää oli paljon, kävimme välillä kattotasanteen ravintolassa. Oli sen verran kallis, ettei tehnyt mieli syödä siellä. Tyydyimme vain sammuttamaan janomme. Oli kuitenkin mukava ihailla jälleen Pariisia ylhäältäpäin.

Milla, taideopiskelija
Martial Rayssen teoksia
Mielenkiintoinen asettelu
Milla uimarannalla

4. kerroksesta portaita myöten noustiin 5.kerrokseen, jossa oli hyvin edustettuna 1900 alun taide. Oli Picasso, Matisse, Ray, Kandinsky, Leger, Klee, Miro, Chagall, Rouault,... Vanhempana ja kokeneempana opastin Millaa tunnistamaan maalaustyylistä nämä kuuluisat taiteilijat, joiden tunteminen mielestäni kuuluu yleissivistykseen. Hyvin Milla jaksoi kuunnella.

Joan Miro:
Baigneuse, automne 1924
Sonia Delaunay:
Prismes electriques 1914
Vassily Kandinsky:
Mit dem Schwarzen Bogen 1912
Henri Matisse:
Portrait de Greta Prozor 1916

Olen nähnyt taulut useampaan kertaan, mutta niiden vaikutus ei ole lientynyt. Voisin viettää museossa pitempäänkin, mutta Millalle tuli niin paljon uutta, että katsottuamme vielä yläkerran Martial Rayssen retrospektiivisen näyttelyn lähdimme hotellille. Rayssen eräs työ on kallein vielä elossa olevan maalarin työ (linkki uutiseen). Alemman kerroksen naiskuvat olivat tuttuja muista museoista - ainakin Nizzassa olen niitä nähnyt.

Martial Raysse:
The day of roses on the roof 2005
Martial Raysse:
Here the beach, as here below 2012

Hotellille tullessa huomasin, että toinen Jussin sukista oli hävinnyt parvekkeelta. Ehkä lintu oli sen noukkinut pesätarpeekseen. Kurotin parvekekaiteen yli, josko sukka oli lentänyt kadulle. Ei näkynyt.

Jussi jäi hotellille ja me Millan kanssa lähdettiin ostamaan postikortteja ja postimerkkejä. Postikorttivalikoima lähikioskilla oli surkea, mutta ostimme kuitenkin muutaman kortin. Hotellin respa oli neuvonut meidät lähimpään postiin. Löysimme se heti aseman takaa. Kun menimme sisään, niin muori nainen tuli kysymään, mikä on asiamme. "Eight stamps, please". Hän ystävällisesti vei meidät postimerkkiautomaatille ja kysyi, halusimmeko kauniita vain yksinkertaisia postimerkkejä. Vastasin, että yksinkertaisia. Nainen teki kaikki naputtelut, mutta kun minulla ei ollut sopivasti kolikoita, hän lähti rikkomaan seteliäni. Hän toi kolikot ja näin kone suolsi tosi simppeleitä merkkejä eli vain tarroja, joissa luki 0.83 €. Varmistin naiselta vielä, että ovatko nämä varmasti postimerkkejä.

Siinä ajassa ja sillä vaivalla, mitä nainen joutui minun vuoksi tekemään hän olisi moneen kertaan myynyt merkit tiskiltä. Vaikka olen opettajana vetänyt automaatioprojektia, niin ei minusta automaatio kaikissa tapauksissa ole hyväksi. Kun tulimme kadulle, niin muistin, että edellisillä matkoilla posteissa ei ollut laatikkoa, mihin lähtevän postin voi jättää. Eli pitäisi tietää, mistä löytyisi postilaatikko. Kävin vielä postissa kysymässä asiaa eli ulos ja nurkan takana oikealla on laatikko. Menimme katsastamaan valmiiksi. Pari kiinalaista tyttöä seisoi siellä korttiensa kanssa epätietoisina siitä, kumpaan laatikkoon heidän Kiinaan menevät korttinsa pitäisi pudottaa. Niissä luki vain ranskaa. Vastasin, että minullakin on ongelma, kun en edes tiedä, ovatko nuo postilaatikoita laisinkaan. Paikalle tuli nainen, joka kertoi että vasempaan Ranskan posti ja ulkomaat oikean puoleiseen.

Asia siis alkoi vaikuttaa selvältä, eli nyt vain hotellille kirjoittamaan kortit ja sitten pudottamaan ne laatikkoon. Asia ei ollut kuitenkaan sillä selvä, sillä kun myöhemmin lähdimme ulos ruokailemaan ja samalla postittamaan kortit, niin postilaatikot olivat nyt lukitun lasioven takana. Ovessa oli aukioloajat. Panimme muistiin lauantain ajat.

Voi, miten yksinkertaista Vilnassa oli. Iso postihalli oli aivan keskustassa. Hymyilevä nainen myi postikortit, postimerkit ja kun ne siinä rauhaisassa nurkkauksessa kirjoitimme, otti vielä ne vastaankin postitettavaksi. Koko homma kerralla, eikä yhtään automaattia.

Söimme aivan ihanat annokset läheisessä italialaistyylisessä ravintolassa. Tarjoilija ei vaikuttanut kovin ammattimaiselta. Juotavaa saimme odottaa kauan, vaikka meillä oli huutava jano. Jussi otti jälkiruokana sambuca-drinkin. Se osoittautui kuitenkin grappaksi. Jussi sanoi siitä. Tarjoilija kävi tarkistamassa ja kertoi, että sambuca oli loppu. Juomanlaskija arveli varmaan, että tyhmät turistit eivät huomaisi eroa. Vaikka ruoka oli hyvää ja kauniisti aseteltu, emme noiden mokien vuoksi jättäneet tippiä.

Lauantai 2.8.

Ammulla metrolle mennessä huomasin Jussin sukan kadulla. Poimin sen talteen. Kyllä siitä vielä pesussa hyvää tulee.

Primtepms 10. kerroksen tasanteelta
Ooppera takana
Jälleen katsellaan Pariisia lintuperspektiivistä

Yleensä emme matkoilla pahemmin viihdy tavarataloissa, mutta olihan meillä nyt mukana nuori neitokainen ja vieressä Pariisin suurimmat ja hienoimmat tavaratalot, joten lauantaipäivä pyhitettiin tavarataloille. Useita palatsirakennuksia hallitsevat Primtemps ja Lafayette ja niiden suunnittelijoiden mukaan nimetyt naistenosastot käytiin hyvin tarkasti. Joissakin oli affaires-tankoja, jotka tarkoittivat jäännöseriä ja hinta oli joskus hieman halvempi. Koska hinnat olivat isoja, epäilin että hinnoissa oli ylimääräistä, mutta kun tarkistin erään paidan hinnan, oli se täsmälleen sama jonka olin siitä pulittanut Stockmannilla Suomessa.Merkkivaatteet maksavat. Milla kokeili useita vaatteita, mutta mitään emme ostaneet. Minulle ei reppuun olisi paluumatkaa ajatellen edes mahtunut mitään. Oli kuitenkin kokemus katsastaa pariisilaista muotia. Niitit ja glitterit olivat silmäänpistäviä trendejä. Milla olisi ostanut Guess'n lenkkarit, joissa hieman molempia, mutta oikeaa kokoa ei noin valtavasta kaupasta vaan löytynyt, kumma juttu.

Muodin huipulla :)
Muodin asiantuntijat :)
Lafayette'n luxooria
Kenzo'n osastolla
(Löydätkö minut kuvasta?)
Tyhjin käsin kaupasta
Istumapaikat kerrankin

Iltapäivällä käytiin katsomassa Pantheonia. Se on valmistettu Rooman Pantheonin mallin mukaan, mutta muistuttaa enempi Lontoon St.Paulin katedraalia. Molemmissa olen käynyt, mutta tämä Pariisin v. 1790 valmistunut temppeli oli näkemättä. Matkustimme Seinen eteläpuolella olevalle Pantheonille Opera'n metroasemalta linjaa 7 ja vaihdoimme Jussieu'ssa linjaan 10, jolla jäimme pois Maubert Mutualite'lla. Tältä asemalta lähti suoraan katu ylös kohti temppeliä. Pahaenteisesti näimme myös nostokurjet.

Temppeli olikin kolmen vuoden remontissa, mutta siitä ei muuta haittaa ollut, kuin että kupolin pieni valoa sisään päästävä aukko oli tukossa ja että Foucault'n heiluri puuttui. Olin nähnyt sellaisen jo Lontoossa ja Roomassa, mutta olisi mukava ollut esitellä sitä Millalle.

Pantheon ulkoa
Pantheon sisältä

Pantheonin kryptaan on haudattu Ranskan kuuluisuuksia: Voltaire, Rousseau, Hugo, Dumas ...Krypta oli tavattoman laaja ja onneksi viileä. Helteiden aikana osaa arvostaa viileyttä ja varjoisuutta.

Voltaire, merkittävä mies
Mitähän tämä mies täällä tekee...

Syömään piti päästä. Lähistöllä oli useita mukavan näköisiä paikkoja, mutta osa oli näin iltapäivällä kiinni. Alueella on yliopistorakennuksia, joten opiskelijoita näkyi ruokailemassa. Valitsimme ei kovin vilkkaan risteyksen kohdalta mukavan ravintolan Le Village Ronsard, jossa söin ankkaa. Oli herkullista. Milla söi Lasagneen.

Ravintolassa Le Village Ronsard
Kuvattu illalla hotellimme parvekkeelta

Sunnuntai 3.8.

Pariisissa kuun ensimmäisenä sunnuntaina moniin museoihin on vapaa pääsy. Kaksi taidemuseota oli jo käyty. Kolmannen olimme säästäneet sunnuntaihin. Olihan meidän näytettävä Millalle van Gogh. Matkasimme museo d'Orsay'iin. Sen taidekokoelma ajoittuu Louvren ja Pompidaun välimaastoon 1850-1900. Rakennus on vanha rautatieasema. Hallin päädyssä on siitä vielä jäljellä suunnattoman iso yhä toimiva asemakello. Monet elokuvat on kuvattu rakennuksessa.
v. 1986 se avattiin museoksi.

Tietysti museon edessä kiemurteli pitkä jono, mutta onneksi se liikkui nopeasti. Emme sisällä heti huomanneet, että toiselta puolen rakennusta liukuportaat veivät ylös ja toiselta puolen alas. Olimme väärällä puolella ja nousimme turhaan rappusia toiseen kerrokseen. Tavoitteena oli kolmas kerros, mutta onneksi tajusimme vaihtaa toiselle puolelle.

Taide kiinnostaa
Vanha asemarakennus d'Orsay

Kolmannessa kerroksessa on tavattoman hieno kokoelma impressionistien ja jälki-impressionistien teoksia. On Renoir, Manet, Monet,... Sen sijaan van Gogh löytyy toisesta kerroksesta kuten myös Gauguin.

Museossa oli valokuvauskielto. Jotkut kyllä näyttivät rikkovan sääntöä, mutta me noudatimme kieltoa. Sen sijaan ylätasanteelta taa kuvasimme itse Pariisia.

Aseman kello
Louvre ja tivolialue

Museosta kävelimme sillan yli Tuiliers'in puistoon. Etsimme sopivaa ruokailupaikkaa ja löysimme sen tivolialueelta. Söimme hampurilaislounaan. Pikalounas oli tällä kertaa hyvä vaihtoehto, sillä olimme väsyneitä. Sitä paitsi nuorisolle hampurilainen on mieluinen, vaikkei kovin terveellinen vaihtoehto. Pyrimme kuitenkin aina syömään kunnon aamiaisen ja illalla kunnon aterian. Päivällä pikaruokakin kävi.

Tuiliers'in puistossa
Virkistävää lepoa
Concorde-aukiolta Riemukaaren
läpi Grande Arche
Sain-Lazare'n asema
(Tunnistatko turistin, jolla shortsit?
Pariisilaismies ei käytä shortseja)

Jatkoimme Concorde-aukiolle. Suurelta aukiolta kuvasimme Riemukaarta ja huomasimme, että sen aukostahan pilkistää La Defansen Grande Arche. Seuraavana päivänä todistimme, että tämä näky toimii myös toisinpäin. Olisimme käyneet katsomassa Concorden kupeessa olevassa museossa L'Orangerie Monet'n lummemaalauksia. Oli liian pitkä jono. Olimme pari vuotta sitten käyneet Manet-näyttelyssä Pariisissa. Olimme siis nähneet ne ja Millalle niissä olisi ollut liikaa sulattelemista, kun niin paljon jo olimme nähneet. Menimme siis hotellille Clemenceau- metron kautta. Illalla kävimme syömässä paremmin lähiravintolassa. Ravintolan ikkunasta näimme, että alkoi sataa. Palasimme hotellille kiiruhtaen Lazaret- asemarakennuksen läpi, emmekä kastuneet juurikaan.

Meillä oli viimeinen ilta ja edessä rasittava matka Suomen puolella. Olisimme Helsingissä 23:25 ja bussi Tampereelle lähtisi vasta 3:45. Tampereelta Millan jätettyämme odottelisimme vielä pari tuntia ja kotona olisimme vasta 13:25 tiistaina. Yritimme siis parhaamme mukaan nukkua pitkän yöunen varastoon.

Maanantai 4.8.

Köllöttelimme hotellilla kahteentoista ja sitten otimme reppumme ja lähdimme vielä katsomaan bisnes-keskusta La Defense, jonka pilvenpiirtäjärykelmää olimme kuvanneet monelta katolta. Pariisissa on tarkoituksella keskitetty korkeat rakennukset omaksi kokonaisuudeksi rikkomasta vanhojen rakennusten harmoniaa. Poikkeuksena on Monparnassen torni, joka yksinäisenä piikkinä erottuu ympäristöstään.

Grande Arche'lta kuvattu
Kaukana Riemukaari

Grande Arche'n portailla

Grande Arche on Riemukaaren moderni versio. Se on niin valtava, ettei siitä saa edes kuvaa paikanpäällä. Sen aukkoon mahtuisi Notre Dame.

Grande Arche, vain osa siitä
Pariisin matka lopuillaan
Four Seasons -tavarataloon menossa

Aikamme totutellessa paikan suuruuteen lähdimme vielä tavarataloon Four Seasons, joka oli aukean reunassa. Josko sieltä löytyisi Millalle ne muotikengät. Vaan ei löytynyt. Jos löytyi mieluinen, niin ei löytynyt numeroa. Niin se vain on, ettei Pariisin kokoisesta kaupungista löydy sopivia kenkiä...Menimme huilaamaan kahvilaan pirtelölle ja kahville.

Vielä oli paljon aikaa lennollemme. Katsoimme oppaasta, että Bastiiljin läheltä löytyisi miellyttävä rauhallinen puisto. Pääsimme sinne suoraan 1-linjaa pitkin ilman vaihtoa. Itse Bastilji-rakennusta, joka toimi vallankumouksen aikana vankilana, ei enää ole, mutta aukio on saanut siitä nimen. Sen keskellä on 50 metriä korkea Colonne de Juillet (heinäkuun pylväs). Kävelimme kohti Place de Vosges'n puistikkoa. Jossain lähistöllä on Victor Hugon museo talossa, jossa hän kirjoitti romaaninsa "Kurjat".

Puisto on pieni. Sen ympärillä on puna-valkoisia taitekattoisia rakennuksia, kaikki samanlaisia. Keskellä puistoa on suihkulähde. Levitimme repusta pyykkiin meneviä vaatteita allemme ja panimme pötkölle nurmikolle, kuten moni muukin. Ehdimme vielä käydä syömässä. Jotenkin oli vaikea löytää sopivaa ravintolaa. Monessa keittiö oli kiinni. Aikataulumme alkoi olla jo tiukka, joten menimme ravintolaan, jossa sai hampurilaiset. Itse asiassa ne oli aika ruokaisat, sillä leipä oli perunasta. Meillä oli matkaeväänä banaaneja ja juotavaa, joten lähdimme metrolla kohti Invalides-aukiota, josta bussi lähti Orly'n kentälle. Olimme jo kävelemässä väärälle bussipysäkille, kun Milla nokkelana hoksasi, että meinataan mennä ohi. Ja samalla tulikin bussi. Niin sitten olimme juuri sopivasti kentällä, eikä meille jäänyt turhaa aikaa. Lento meni mukavasti. Helsingin kentällä vietimme yön tunnit baarissa, joka on aina auki.

Pariisin matka meni kaikin tavoin hyvin ilman ongelmia. Viikossa ehtii juuri ja juuri katsoa tärkeimmät nähtävyydet. Paljon joutuu kävelemään, vaikka käyttää metroja, mutta kuntoahan se vain kasvattaa. Reput selässä ei lähtöpäiväkään tunnu hankalalta, vaikka hotellihuone on luovutettu. Matkalaukuista olisi ollut vaivaa. Sen sijaan saimme tehokkaasti käytettyä lähtöpäivänkin.

Nyt kun tämän pitkän matkaselostukseni sain vihdoin viimein päätökseen, on aika avata Rose-viinipullo, jonka ostin kentältä :-))

 


Teksti: Kaarina Kaukoranta

Kuvat ja videot: Juhani Kaukoranta ja Kaarina Kaukoranta

Matkapäiväkirjat